Národopisná výstava českoslovanská.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt. @PP@(Pokračování.)
(Pokračování.)

Nejdříve podle sliba z předešlého čísla doplňujeme řadu vyobrazení, k nimž text příslušný podán byl v čísle 2. Především uvádíme skupinu krojových figuřin v uhersko-slo-venském oddělení Národopisného paláce, o níž jsme referovali na str. 103. Viz její vyobrazeni na str. 194. „Návštěvu u novomanželů" (viz str. 103—104) představuje zařízení světnice z Mistři na u Kyjova (vyobrazení na str. 195). Skupinu z Valašského oddělení „Z kostela" (viz str. 110.) podáváme na str. 196. Z oddělení českého věnujeme nyní pozornost vzorně uspořádané hlinecké krajinské výstavě v oddělení východních Čech. Odbor tamější přičiněním zasloužilého Karla Adámka a jeho syna JUG. 2L V. Adámka ujal se práce pro NVč. s porozuměním důležitosti chystané výstavy a provedl přípravy k ní tak dokonale, že oddělení toto upoutalo nejen oko návštěvníka se zvědavostí procházejícího levé křídlo Národopisného paláce, nýbrž vábilo pro soustavné roztřídění a pro bohatost materiálu ku vědeckému národopisnému studiu kraje tamějšího zejména odborníky. Mapy a diagramy seznamovaly tu návštěvníka s historií i přítomností okresu hlineckého. Přehledy statistické mohly býti vzorem ostatním oddělením. V názorných skupinách byly tu rozestaveny předměty praehistorické, památky středověké i ukázky lidového umění, krojů, lidových výrobků. Překvapovala hlavně sbírka materiálu ke studiu lidových maleb a ornamentů, sebraná a uspořádaná od K. Adámka. (Srv. ukázky Č. Lid. IV. 136.) T této sbírce je několik tisíc výkresů na 450 listech. Kresby jsou .přesně napodobeny podle originálů z věku XVII.—XIX.