str. 198

Úpravu a význam výstavy z Podkrkonošská vylíčil dobrý znalec lidu tamějšího K. V. Kais ve Světozoru 1895, str. 447 a d. Upomínkou na tento koutek Národopisného paláce při východu z oddělení českého bude vyobrazení světnice z Vysocka n. J. (viz vyobrazení na str. 197.). Káz kraje severovýchodního charakterisovala výzdoba almary s letopočtem 1833. Kroj mužský, bezpečně chráněný proti zimě, znázorňuje figurína horala vedle kolovratu a motáku s počítadlem. Povšimnutí zasluhovalo dřevěné, lodičkovité hejčadlo, zavěšené na železných tyčích, kdež si hovělo vystrojené děcko, přivázané povijanem k visuté kolébce.

Tím jsme dokončili stručný přehled krajinských oddělení v levém křídle Národopisného paláce. O některých skupinách zajímavějších podáme ještě v příštích sešitech zevrubnější zprávy.

Nyní přecházíme do výstavní dědiny československé. Nejde nám tu opět při popise o rozvláčné výčty věcí neb o nadšené básnické líčení dojmů návštěvníkových, jako spíše o zachování celkového obrazu výstavní dědiny, jak se jevila po dobu NVČ., slovem V stručnosti a hlavně řadou věrných, podle skutečnosti pořízených vyobrazení jednotlivých staveb i výstavního života v nich.

Jdeme nejdříve do oddělení valašského. V ročníku IV. č. 2. podali jsme ve zvláštní příloze vyobrazení, jak má vypadati oddělení valašské. V tomto čísle podáváme ve zvláštní příloze vyobrazení, jak ve skutečnosti oddělení toto na NVč. vypadalo.

Pro Valašskou osadu, zbudovanou od M.Urbánka a D. Jar-koviče, bylo vybráno místo velice vhodné na svahu k návsi výstavní dědiny. Středisko osady tvořila chalupa půlgruntového gazdy s hospodářskými „staveňámi". Vzorem k této chalupě bylo zařízení chalupy valašské z Nového Hrozenkova. Na vyobrazení na str. 199. pohlížíme na chalupu, před níž výstavní gazda se ženou jsou právě pilnou prací zaměstnáni. Podsíňkem vejdeme do síně, kdež na právo jde se do jizby, na levo do komory. Pohled na dvůr usedlosti valašské, á to na bránu k návsi, na kůlnu s chlévky, jakož i na plevník u pří-stodůlku (viz vyobrazení na str. 200.) v pořadí stodoly a ovčírny s listníkem tvoří protějšek ku vyobrazení předchozímu. Třetí skupinu stavení při chalupě tvořily chlévy, rozložené mezi chalupou a ovčímou v pořadí naproti bráně na našem vyobrazení.

Vedie chalupy při potoce znázorněna byla „Valaška", pila, jejíž vyobrazení podáváme na str. 201. Pozornosti těšila se křiv ač-, k á r ň a, kdež osmahlý křivačkář robil prosté i ozdobné kudly, z nichž největšího rozšíření na výstavě došly drobné „ovsáčky", na něž měl znamenitý odbyt. Viz vyobrazení na str. 202. „Sušírňa"