Národopisná výstava českoslovanská.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt
(Pokračování.)

Postupujeme dále při prohlídce výstavní dědiny, řídíce se posa-vadní zásadou, která dochází plného souhlasu mezi čtenářstvem č. Lidu (jak svědčí četné dopisy), že totiž předpokládáme znalost obsahu posavadních ročníků Č- Lidu, kde jest uložena řada studií o lidovém umění; o výšivkách a krojích, o stavitelství, o zvykosloví a pod, text i vyobrazení od předních znalcův a dlouholetých pracovníků na poli národopisného studia československého, z nichž mnohé tvoří základ k národopisným úvahám o témž zjevu a byly rádcem při pořádání jednotlivých exposicí na N. V. Ö., jak bylo již několikráte ukázáno a ještě bude dalšími doklady potvrzeno. Předpokládajíce tuto znalost, přirozeně nemíníme a také nemůžeme opakovati všeho toho a znova vše to otiskovati, když již před výstavou laskaví čtenáři Č. Lidu o podrobnostech oněch so poučili nebo snadno poučiti mohou. Z toho všeho jasně vysvítá, proč je psán výstavní tento referát, pokud věcná správnost dovoluje, stručně, úaečně, ale přehledně, proč se nepouštíme snad do klikatých a nadšeně horujících „tácků výstavních" i básnických chvalořečí, jichž bylo potřeba za doby trvání výstavy v časopisech, aby se přitažlivost a nálada udržovala, kteró však v nynější době povýstavní jsou docela zbytečné. Jde nám tu raději, jak již bylo oznámeno, o zachování celkové představy o národopisném jádru NVČ. především, pokud možná, největším výběrem vyobrazení, soustavně určitým pořadem postupujících, a provázených věcnými, ovšem stručnými výklady a příslušnými odkazy k odborným statím, v Č. Lidu již uveřejněným. Není