str. 320

obražena je nízká světnice v tomto statku se zařízením shodným s úpravou světnic, které jsme již prošli. Kobotí tu právě děvčata z tohoto statku, známá nabízením chutných koláčův a lívanců „tetičkám" a „strejčkům" kolemjdoucím.

Jaroměřská chalupa (viz vyobrazení na str. 313) byla zbudována podle návrhu prof. J> Podhajského. Podle zprávy J. Šímy byla vybrána v okolí tamějším pro výstavní chalupu rázovitá chalupa heřmanická. Charakteristická je tu podkrovní světnička, postavená na dvou sloupech dřevěných a s ozdobnou pavláčkou, jakož i besídka po obou stranách vchodu na záspi. Štíty jsou rozděleny na dvě části, z nichž hořejší vyčnívá přes dolejší, a složeny jsou na jednotlivá pole, rozčleněná pěkně vyřezávanými lištami. Prkna u střechy a kabřinec jsou okrášleny malbou. Zařízení světnice (viz vyobr. na str. 314) shoduje se celkem se zařízením světnic, jak jsme již při posavadní procházce dědinou výstavní seznali. Významný je pro tamější krajinu tkalcovský stav v rohu. V jaroměřské chalupě výstavní, hospodařili staří manželé, jež čtoucí na našem vyobrazení spatřuje. Stařena čte u dubového stolu v rohu v kronice, kterou si patrně vybrala z písmákovy knihovničky na polici při trámu u stropu. Hospodář zasedl1 k uvedenému stavu, vedle něhož vyloženy byly staré, zajímavé exempláře nářadí, potřebného ke zpracování lnu a předení. V chalupě jaroměřské všímáme si ještě výměn kářské sedničky (viz vyobrazení na str. 315), kdež poutalo pozornost u lože starobylé vyšívání.

„Statek z východních cech" (viz vyobrazení na str. 318) vypraven byl pečlivě a věrně hlavně zásluhou odboru hlineckého a řízením pp. poslance K. Adámka st. ä JÜC. K. V. Adámka, jehož pokyny a tištěná studie o statku východočeském v Č. Lidu (I. str. 339 ad. „Selský statek v okolí hlineckém") poskytla poučení arch. AI. Čenskému, když tento statek budoval. Dovolujeme si poukázati k uvedené studii K. V. Adámka v I. ročníku, jakož i k další úvaze jeho o „Záklopách" (viz v tomto čísle), kdež podrobně seznamuje se stavbou i vnitřním zařízením statku východočeského. Úpravu statku výstavního zvláště popsal B. V, Konečný ve Světozoru v referátu „Český východ na NVČ.\ 1895, str. 474. Světnice statku tohoto je vyobrazena na str. 319. Spatřujeme tu právě roh seknice s dubovým, trnožovým stolem a almárkou „koutnicí". Na stole umístěno pečivo, svatební „věnec" s lahví rosolky a svatební koláč okrášlený. Na láhvi nápis: „Na zdraví všem pánům hostům". Figurína u stolu dobře poučovala o mužském kroji tamějším.

Pokračování.)