Psané a ozdobené památky lidové

@PP@na Národopisné výstavě českoslovanské, Referuje Marie Matějková.
na Národopisné výstavě českoslovanské, Referuje@A@Marie Matějková.

I.

S velkou pietou sbírali jsme před výstavou jednotlivé knížky psané a lidovým způsobem ozdobené, vykreslovali a popisovali jich ornamenty. A ejhle! výstavní ruch najednou po stech je z našeho venkova vyvolal, takže skříně připravené nestačily pro nahromaděné bohatství. Veliký počet takto nahromaděného materiálu, který dozajista bude alespoň veden v evidenci, dovoluje nám již lepší rozhled a vedle podrobného přehledu také již soustavné zpracování. Největší částí sebraného materiálu jsou modlitební knížky, neboí se jich sešlo k osmi stům, a to převážnou většinou z Čech.1)

Nejstarší psané knížky vystavené na NVČ. jsou z r. 1680, největší počet však připadá konci XVIII. a začátku XIX. století, nejmladší psaná knížka modlitební vykazuje letopočet 1894. Nejčastěji se opisováním knih, jak čítáme na titulním listu neb i na poslední stránce, obírali učitelé a písmáci, často také sedláci a výměnkáři, avšak někdy též různí řemeslníci.

Probereme-li knížky z jednotlivých krajů, setkáváme se častěji s četnými výrobky téhož písaře, který takřka řemeslně takové knížky cpisoval a vždy podobně ozdoboval. Takovým pilný opisovatelem byl Josef Bulant, učitel z Královic (u Slaného), od něhož máme před

1) Knížky vystaveny byly v oddělení zvykoslovném; seraděny byly geograficky dle jednotlivých odborů venkovských (sběracích), a to jednak z té příčiny, že dle původu svého pro nedostatek údajů sestaveny býti nemohly, jinak proto, že se zdálo předčasné stanoviti hranice pro širší obvody před prostudováním celého materiálu. Část vystavena byla v exposicích jednotlivých krajů, část konečně v oddělení ¦ výtvarného odboru.