str. 322

ebou 16 knížek vesměs stejně pečlivě opsaných a týmiž ozdobami okrášlených. Jeho knížky dosáhly značného rozšíření, jak soudíme ztoho, že do Prahy na NVČ. zaslány byly 4 exempláře ze Slaného, 3 z Libochovic, 3 z Roudnice, 1 z Kladna, 1 z Třebenic, 1 z Velvar, I z Jílového, 1 ze Sušice a 1 z Král. Stach. Jiným vzorem takového opisovatele pro jižní Čechy byl Jakub Komrska, rozený v Kakovicích (okres Volyně).

Písař často na titulním listě vedle svého jména poznamenal též jméno osoby, které byly věnovány; knížky byly jistě často věnovány na upomínku, nebo z lásky a při různých příležitostech, častěji však nejspíše objednány a prodávány. Ba na posledních dvou stránkách .pěkně ozdobené knížky nalézáme následující připomenutí: „Tyto knižky wypsane ode mně Jana Werbirže z ne-Bossic. Za 1 dukát sau u mne k dostány. 1797. —¦ Tyto knížky sau wipsany pro Annu Tumow.ui z dolegssyiho mlegna w horžegssich Starkách." 1) V jiných knížkách z r. 1827 v Slánském pavillonu vystavených oznamuje se: „K dostání ku koupi ve Velvařích u kněhovazaoe Jusefa Čermáka za obstojný peníz." Mezi knížkami Václava Bulanta, který všude bedlivě udal jméno osoby, pro kterou knížka byla psána, nalézáme také jedny sepsané „pro osobu ženskou", bez udání jména, tedy patrně do zálohy psanou a teprve později prodanou.

Málo která knížka modlitební není aspoň trochu ozdobena; někdy ovšem upraveny za ozdobu vlepené tištěné obrázky svatých (někdy i německých) anebo kopie (perokresby) těchto obrázků. Jednu knížku z Nechanic zdobí birevné stužky podle okrajů všech listů propletené. U jmých knížek zhotoven byl jakousi šablonou ozdobený okraj (věneček), do něhož zapsány byly modlitby. Originální jsou také modlitby z Moravy zaslané, které jsou psány na černém papíru bílou barvou a ozdobeny výkresy bílou, červenou a zelenou barvou provedenými. U největšího počtu knížek skládá se však ozdoba z okrášlení nápisů, okrajů a zvláště začátečných písmen (inícialek), a to částečně malbou, částečně kreslením různými barvami a inkousty. Ozdoby ty provedeny jsou někdy ve slohu rokokovém anebo barokním, většinou však vykazují zvláštní ráz, jehož obdobu najdeme v ostatních výrobcích lidových. Jako motivy se vyskytují nejčastěji květiny, obrazy svatých, řidčeji geometrické ornamenty, a poměrně zřídka liguralní výjevy a stavby. Motivy ty jsou po celé vlasti stejně oblíbeny, někdy stylisticky, častěji více naturalisticky provedeny. Provedení jest často velmi pečlivé a ukazuje velký smvsl pro tvary a soulad. Co se rozšíření motivů uvedených týče, činí jen upotřebení hada a lidských tváří k okrase

1) Zajímavé jest udání ceny, dle kteréhož musíme souditi, že knížky psané byly poměrné dosti drahé V jisté knížce strakonickým odborem zaslané (Duchowny křestiansko-katolické Gadro) nalézáme poznámku: „Tyto knižki sau kaupenj na wanočnj swatky. Kateřina Gjlhawá z wsy Lhotj. Numera 10.