str. 329

rodině celé dostává od sedláka zvláštních výhod. Vždy však, když podruh prosí podružství, hospodář s ním ujedná, kolik osob musí zpraudla k němu na práci poslati.

V zimě podruh u sedláka pracuje jen za mzdu peněžitou, ale raději pracují muži doma. Jsouť podruzi většinou dovední dřevěnkáři a vyděJají si za zimu výrobou dřevěnků nebo jiných výrobků ze dřeva slušný peníz. Z jara, pokud není práce u sedláka, mnohý podruh zedničí.

Pracuje-li podruh u sedláka, dostává od něho stravu jako čeládka u téhož stolu. Pracuje-li i jeho manželka, brávají obyčejně ke stolu také své děti nedospělé, nemá-li jim doma kdo uvařiti. K snídaní bývá polévka kyselá z mléka, pak kaše krupková, a oboje toto jídlo bývá zase k večeři. V sena a ve žně i v otavy kromě po- ¦ lévky a kaše bývá za třetí jídlo ještě mléko sladké převařené, s bílým („čistým") chlebem. K obědu bývá polévka, lirách, maštěné „buchty" (knedlíky vyrážkové) se zelím, někdy místo „buchet" vdolky nebo uzené maso se zelím a „buchtami". K svačině mívají tvaroh nebo sýr s chlebem a kyselým mlékem zapíjejí. Chleba si může po každém jídle ukrojiti každý dle libosti. Svačinu nosívá selka zpravidla za sekáči, snídaní jen v sena a v otavy přináší na louku, aby se doba ranní, pokud jest rosa, nepromarnila chůd ke snídaní do statku.

Když požato poslední obilí, slaví se s podruhy ve statku „zapíjení". Večeře jest v ten den slavnější, místo krupkové kase bývá kaše z vajc nebo z prosa, po večeři předloží selka ještě bílý chléb s čerstvým máslem, hospodář pošle pro pivo a pro kořalku, jíž zvláště ženské spíše se napijí r.ež piva, které jim bývá „moc hořké". Sve-zena-li úroda též do stodoly, slaví se „odžinky" (obžinky). Po-riruhyně dostane na orlžinky od selky bochník bílého chleba, asi třicet velikých koláčů, několik koláčků malých. V Nové vsi a ve Chmelné bývají o < bžinkách v neděli podruzi i s dětmi na oběd u sedláka. Na osadě brložské podruh neplatí z bytu ani za záhony ničeho, ovšem také daní ani obecních přirážek z polností, jichž užívá, podruh neplatí, nýbrž sedlák, vlastník půdy. V osadách sousedních podruh platí sedlákovi bytné, ale sedlák mu dle ujednání předchozího zase musí platili penězi, když u něho pracuje, a dávati mu stravu. Také za záhony a píci odvádějí tam podruzi poplatek ujednaný. V okolí Netolie jesí podruh takřka čeledínem na statku, žena jeho děvečkou za byt a určitý deputát, a pracují nejen na poli, nýbrž i doma jako ostatní čeleď svobodná.

II.

Také „životník" jest jako podruh bezzemek, ale od podruha se liší tím že má byt v chalupě na celý svůj i manželčin život zabez-