str. 331

„Mudrosloví". Před tím arci bude ještě třeba sledovati stopy hádanek, přenesených k nám na př, z latiny. Doposud jsme znali hádanky v Erbenových Prostonárodních českých písních a říkadlech (II. vyd. 14. — .27) a v Práškově Vlastivědě slezské (str. 116. —125.)1) V obou sbírkách dočítáme se hádanek souhlasných s těmi, které Dr. č. Zíbrt uveřejnil. Také Dr, G. Krek v díle svém Einleitung in die slavische Literaturgeschichte Graz 1874., rozhovořil se o významu a ceně hádanek (str. 297).

K torno připojujeme několik slov a přep:s rukopisu hádanek, který nám daroval ochotně p. Jos. Duška, archaeolog v Josefově. Jest to čtyřlistový sešitek v osmerce, popsaný jen do čtvrtiny šesté strany. V pravém rohu nahoře na 1. str. jest německé datum, udávající stáří jeho: Am 31ten März 1829.2) Titul „pohádky" psán jest latinkou, rukopis ostatní švabachem. Jako uvedené sbírky staročeské, začínají se i tyto „pohádky" (hádanky) biblickými, a to o Adamu a Evě, ale záhy jdou za sebou v neladné směsici, tak že se vnucuje domněnka, že máme před sebou původní, z paměti psanou sbírku a ne přepis, jak tomu ostatně nasvědčují zřejmé stopy dialektu v há dankách: dřevčdm/ho, prasecího, — šklubal. «tlapal, — ftřtán, po očenáši a místní „hádanka", uvedená v rukopise pod čís. 53 : Proč na Hořičkách pečou větší chleba než v Běláni? „Hořičkv" jest ves v kraji královéhradeckém', kdež jsou též dvě vesnice řečené Bělouň a samota Bělouň; v našem případě rozuměti jest nejspíše onu ves Bělouň, která přináleží k farnosti na Hořičkách. V Josefově byl rukopis chován, tedy nedaleko míst právě uvedených, i jest na bíledni, že někde tam byl sepsán.. „Pohádky" (hádanky) jsou číslovány a jest jich celkem 56. Přepis doslovně otiskujeme, opravivše jen zřejmé chyby pravopisné (předpona vi — vy a j.)

„Kdo umřel a nebyl narozen? Adam a Eva. — Kde vzal Adam svou první lžíci? U držadla. — Které zvíře přichází starý na svět? Osel, poněvadž je v životě mateřským šedivý. — Proč řekl Bůh po spáchaném hříchu k Adamovi: Adame, kde jsi? Kdyby se byl jmenoval Jakob, tak by bjl řekl: Jakobe, kde jsi? — Je dům dřív vystaven, anebo zbouraný? Dřív jest vystaven, proto že by se nemohl zbourat, kdyby nebyl dřív vystaven. — Kdo spí nejdu? Kdo je nejdelší. — Co je raku podobného? Račice.3) — Co vchází bez klíče do dveří? Vítr. — Co je na větru nejlepší? Že nemůže jezdit, sic by všechno rozboural. - - Co nejvíc cejtí v hapatyce? Nos. — Kde

1) Tam jsou též poznamenány hádanky, které zapsal před 200 lety mnich
Kr. Hiršinencl. — Dr. O. Zíbrt uvádí ještě: Fr. Bartošň: Lid a národ I.,