str. 332

vidí napřed jako vzadu? Slepý. — Jak se může jezdičům na nohy pomoct ? Když se jim vezmou koně. — Kde se vypije nejvíc vína ? Pod nošena. — Co je půl dřevědnýho a půl prasenčího ? Kartáč.2) — Kde má vůl nejvíc masa? Mezi hlavou a ocasem? — Kdo může druhému huba udělat jak chce? Malíř. — Kdo neví o svém domě? Kdo žádný nemá. — Kdo chodí rád z rána domů? Kdo ostává přes noc. — Kdo slyší všecko a neříká nic? Ucho.3)— Které jsou nejkratší ryby? Které mají hlavu nejblíž ocasu. — Co je na chlebový peci nejlepší? Že nesní sama chléb. — Co dělá čáp, když stojí na jedné noze? Vzdvihá druhou.4) — Kam šel Kristus, když byl 12 let starý? Do 13tého.5; — Které dni jsou nejdelší v roce? Co jsou noci nejkratší. — Která modlitba je nejhroznější? Polední, protože každý dychtí po noži. — Kolik je potřeba řebíků k dobře okovanému koni? Žádný. — Proč se sejr škrabe? Proto že nemá peří, sic by se šklubal. — Kdo tak křičel, že to celý svřt slyšel? Osel v korábe Noe. — Co potřebuje nový vůz? Plac, kam by se postavil. — Co dělá Bůh v nebi? Co chce. — Kde se začíná obloha? U o. — Co dčlá člověk dřív nežli vstane? Lehne si. — Který národ se nejmíň všímá? Švábský, poněvadž se nohama štlapou. — Proč se věší lotr? Proto že se nechal chytit. — Kde je víno nejlepší? Na jazyku. — Jak se ostávej ovce? Tak jako skopee. — Co je nejlepší na telecí hlavě? Maso. — Co přijde po očenáši? Jenž si. — Co je mezi Bohem Otcem a Synem? A. — Proč kous Adam do jablka? Protože neměl nůž. — Co vchzází (patrně má se čísti vzchází) v dřevě? Těsto. — Co je vnitř prázdný a zevnitř samá díra? Náprstek. — Co činí 12 apoštolů v nebi? Tucet. — Jakých kamenů je nejvíc ve vodě? Mokrých.8) — Kde roste nejlepší víno? Nikde, jen rožně rostou. — Kolik raá strom hrušek? Tolik jako stopek. — Kde se sejde nejvíc lišek? U kožešníka. — Kolik o isahuje písmen v sobě bible? 5. — Do kterých hrnků se nemůže voda lejt? Do plných — Kilo upomíná své věřitele denně čačtěji než jednou? Hlad a žízeň. — Proč na Hořičkách pečou větší chleba než na Béluni? Proto že dij větší kus těsta. — Kdo byl v času nového zákona narozený a ještě neumřel? My všickni, co sine při živobytí. — Co stojí na pravé ruce když se jde bránou ven? Pět prstů. — Kde teče nejvíc vína? Skrz křtán."

Hádanky čís. 1, 10., 25., 28. jsou v Zíbrtovu pojednání str. 8, řád 10. zdola, ftr. 5 shora 19. ř., str. 5 ř. 6. shora (srv. Zíbrt str. 8 ř. 11. shora) a str. 8 ř. 14. zdola.

2) Srv. u Zíbrta o štětce str. 5. Zcela shodné v Práškově Vlastivědě str, 120, č. 71: Půl ze stroma, půl ze svině. Kartáč. 3)Srv. s č. 116. na str. 122 v Práškově Vlastivědě. 4)Srv. s č. 119. na str. 122 v Práškově Vlastivědě.
5)Srv. s č 3. na str. 126 v Práškově Vlastivědě.
6)Srv. s č. u Zíbra na rybách na str. 8. ř. 1.