str. 334

— Kdy bolí zajíce zuby? Když ho pes hryže. — Který den jest v roce nejdelší? Který má nejkratší noc* — Proč pekou sedláci větší bochníky než měšťané? Protože víc těsta berou. (Podobno č. 53. v prvé sbírce.) — Kdo jde černý do lázně a červený z lázně? Rak.

— Zastřelíš li z 12 ptáků na stromě 9, kolik jich tam zůstane? Žádný, každý uletí. — Které zvíře jest nejvěrnější? Veš; taí se s člo-věuem i oběsiti dá, — Které zvíře jest vlku nejpodobnější ? Vlčice.

— Které víno jest nejsilnější, a předce nejlacinější? Husí víno, t. j. voda, jelikož i mlýnsuým kolem točí. — Kterak se může bílou křídou černě psáti? Napiš: černě. — Co jest nejlepšího při pekárně? Že chleba nesní.* — Co jest to: Vnitř prázdné a zevnitř plné dírek? Náprstek.* — Kdo jest to: když má vodu, pije víno, když ji nemá, pije vodu? Mlynář. — Kdo nepřeje ani sobě ani jinému? Lakomec.

— Hlava má z předu široká, pozadu špičatá, pochází z hlubokosti země; tělo mé vyrostlo nad zemí; chceš-li něco roztlouci nebo upevniti, půjčíš mi sílu svou, mou já půjčím tobě? Kladivo. — Jak dlouhé tělo mé, tak dlouhé jsou mé vlasy; nedám se však rád mastnotou mazati a kadeřiti; trávím z cizích vnitřností, ač se mne tak málo bojí, že radostí se třesou a zpívají? Smyčec (šmitec). — Jsem od přirození celý kadeřavý, ale nikdy, jaktěživ nejsem pudrovaný; cop můj jest krátký ale pevný; u svého pána jsem lokajem, Boha neznám, ale dobrý jsem a věrný? Pudiík. — Kam musí všecko? Do Abecedy."

Možná, že tyto hádanky většinou sebral Stránský mezi lidem na Královéhradecku, jak ostatně vedle jiných shod svědčí hádanka o pečení chleba, kterou shledáváme v rukopise, tedy v pramenu starším, jakožto hádanku místní, později však u Stránského bez místních narážek zevšeobecnělou.

Dodatkem připojuji „Hádanky, které jsou nesnadno k uhodnutí", jak čteme v nápise na lístku osmerkovém, který nalezl mezi starými listinami p. Jos. Cyterák, správce školy ve Vel. Číčovicích a mně zaslal k volnému užití. „Otázka: Co je to? Všeho Pán Bůh stvořil, bez čeho výrost? Odpověď: Z bezinky. — Co je to? Kde tenkráte byl Bůh, když nebyl ani na nebi, aui na zemi? Odpověď: Tenkráte visel na kříži, poněvadž věříme v tři božské osoby a předce jen v jednoho Boha, tak tenkráte byl Bůh na kříži. — Co je to? Šel sedlák do lesa na dříví a lámal tam bez rukou? Odpověď: Lámal tam bezový pruty."

Tu končí rukopis, který nese na sobě patrné stopy, že jest jen skrovničkým zbytkem celé knížky psané, bohužel ztracené. Těmito hádankami bavívali se o veselkách a posvíceních, a kdo je jiným kladl, platil za bystrou blavu.