II.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

Vítaje s povděkem doplněk článku o hádankách staročeských, otištěný v 1. stati od p. J. Soukupa, prosím laskavé čtenáře za další příspěvky, pokud obsahují nové věci. Zatím přidávám k článku p. Soukupa příspěvky další, kterých jsem se dočetl od té doby, kdy jsem článek onen v č. Lidu uveřejnil.

Studium hádanek starodávných i nynějších nabývá ceny vědecké práce literárně-historické, vyšetřujeme-li, z jakých zdrojů tyto zábavné otázky a odpovědi byly čerpány a jak zachovaly bezděky, jsouce udržovány tradicí, zajímavé zprávy kulturně-historické. Na teuto význam hádanek upozornil Pypin1) a pak Francev v referáte

0 mém článku o hádankách v Č. Lidu. 2) V německé literatuře věnováno je historii pohádek několik samostatných spisů.3) Zevrubný přehled snad všech sbírek hádankových z nejstarší doby až do doby nové sestavil r. 1890 Hugo Hayn v stati „Die deutsche Räthsd-Litteratur." V přehlede tomto poznáváme latinské a německé sbírky, jež byly předlohou vydavatelům staročeských pohádek světských

1 „duchovních" (náboženských), při nichž měly vliv ztiáné sbírky středověké „Joci monachorum". 4)

V uvedené stati o hádankách staročeských (Č. Lid III.) podal jsem doklady, jak byly oblíbeny hádanky („pohádky") zvláště na přástkách u lidu československého. Nového svědectví dočetl jsem se v divadelní hře staročeské „Historia duchovní o Samsonovi silném a udatném někdy vůdci Izrahelském, v způsob tragedye sepsaná . . . vytištěná v Starém Městě Pražském, v impressí Daniele Sedlčanského", vyd. r. 1608. Tam v pásmu dějovém, upraveném z bible, čtemo hádanku: „Pokrm pošel od živého, sladkost vyšla od silného." Odpověď: „Jestli medle nad med co sladčejšího, jestli také nad lva silnějšího."