Národopisná výstava českoslovanská.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt. @PP@(Pokračování.)
(Pokračování.)

Sousední statek chodský vystavěl architekt AI. čenský. Plýtvali bychom tu místem, chtíce snad zevnějšek i vnitřní zařízení výstavního statku chodského široce popisovati. Ohřívali bychom tu jen úryvky důkladného popisu „Statek i chalupa na Chodsku" od nejlepšího znalce života chodského J. Fr. Hrušky,, kterýž výsledky svého studia o statku chodském uveřejňoval po tři léta v č. Lidu II.—IV. Svědomitá studie Hrušková, jejíž znalost ovšem předpokládáme u laskavých čtenářů, byla také pramenem poučení při stavbě a úpravě statku výstavního. Všeliké věcné popisy chodského statku výstavního byly rovněž čerpány ze spolehlivých údajů studie Hruškový. K ní přímo tedy právem odkazujeme, jakožto k celku místo zbytečných zkomolených výpisů. Poučí dokonale o zařízení statku výstavního i doplní vůbec představu o chodském životě venkovském. Vyobrazení chodského statku podáváme na str. 386. Neschází na něm ani dudák, jenž ve vratech sedával, vítaje příchozí jednotvárnou svojí hudbou. Vcházejíce do dvora, zastavíme se u chodské krajkářky, Marie Kapicové z Póstřekova, známé návštěvníkům Jubilejní výstavy, kdež rovněž paličkovala krajky v Ústředním paláci (viz její vyobrazení na str. 387). Zamíříme nyní do „send", světnice, jejíž zařízení se všemi podrobnostmi je nám známo z uvedeného článku Hrušková. Také tuto paličkuje krajky druhé chodské děvče zručným způsobem. Vyobrazení chodské světnice (viz na str. 388.) dobře doplňují podrobnosti, znázorněné od akademického malíře Ferd. Velce na kresbách, určených do textu Hrušková.

Chodský statek (jeho půdorys a opevnění) zavdával na NVČ. příležitost zejména polským a ruským badatelům k řešení znova opa-