str. 404

tu soubornou výstavku starožitnickou a národopisnou ze Slánská, jak jsme podali o tom zprávu v referáte o průvodci Mayslově v tomto ročníku na str. 87. Srv. též Štechův popis tohoto oddělení ve Světozoru 1895, 346—347.

Obchůzku po výstavní dědině zakončíme návštěvou B a r á č-nické rychty. Zajímavá stavba, tato, jejíž vyobrazení viz na zvláštní příloze, upoutala pozornost každého dovedným rozřešením otázky, jak možno těžiti z motivů na lidových stavbách při stavbách moderních. Starou rychtu stavěl arch. Fr. Schlaffer podle návrhu prof. J. Kouly, jenž použil vzorů z radnic a z rycht v severovýchodních cechách, především z rychty v Podhoří u Opočna a z radnice v Železném Brodě. Stavba byla provedena nákladem zvláštního komitétu, jenž ji věnoval „Baráčníkům". Jisto je, že Stará rychta, stavba ovšem umělá, ale zosnovaná věrně úpravou zevnější a vnitřní podle lidových staveb českých, dodávala návsi dědiny výstavní hned při vchodu malebnosti. Baráčnická rychta přes to, že byla především určena dolejší její místnost pro hospodu, zasluhovala návštěvy také i po stránce studia národopisného. Kromě výstavy vlasteneckých spolků „Baráčnických" a skupiny, znázorňující rychtářský úřad (v prvním patře), pečlivě bylo vypraveno zařízení vnitřku dolejší hospody. Snad mnohý, jenž se zabral do studia národopisného na NVČ., ani netušil, že v rychtě, oživené po celý den hlaholena, hudbou a zpěvem, našel by zařízení podle s-tudijních kreseb posud nepovšimnutých a neznámých, jež do svého náčrtníku cestovního při návštěvě hospod venkovských sbíral Quido Mánes Divíme se, že při zprávách uveřejněných o Baráčnické rychtě snad schválně, nebo nevědomky bývá opomenuto upozornění na zmínřnou důležitost vnitřního zařízení v Baráčnické rychtě. Prof. J. Koula sestavil toto zařízení z náčrtků Mánesových, jejichž ukázku podle originálů podáváme na str. 393. a str. 394. Originální dřevěné sloupy v jizbě hospodské se zábradlíčkem na staré svícny dřevěné s přihrádkou na papírové fidibusy, jimiž si kuřáci zapalovali o svíci dýmky a doutníky, rázovitý misník hospodský s potřebným náčiním a s nezbytnou tabulkou na dlužníky — vše to, jak si načrtal Quido Mánes na svý. h uměleckých potulkách, věrně se všemi podrobnostmi bylo zařízeno v Baráčnické rychtě v jizbě hospodské, jakož i v sousední staré české kuchyni hospodské- Nákladná stavba i zařízení rychty získaly Baráčníkům na NVČ. četných příznivcův i v těch kruzích, kde se o existenci vlasteneckých spolků těchto vůbec nevědělo, nebo kde šlechetné a lidumilné snahy jejich byly jednak z neporozuměni, jednak z pánovitosti bezdůvodně podceňovány.*)

*) Není nemístné tnto upozorniti, ze spolky Baráčnické vytkly si za svůj úkol: pěstovati při svých schůzkách tance, zpěvy, zvyky a zábavy domácí, lidové, služné, v přiměřené úpravě, podle vzorů venkovských místo všelijakých nechutných odrhovaček, duchamorných deklainací a popěvků velkoměstských. Z výtěžků těchto schůzek pořizují knihovny, vystrojují