str. 405

Aby byl vyčerpán popis jádra Národopisné výstavy, totiž předmětův a skupin, jež patří skutečně do studia národopisného, dlužno zajíti z výstavní dědiny značnou oklikou do Spolkového öd ď"~ě 1 O ní "vystaveného v "levé budově" při "bráně " výstavní "proti Pavillonu města Prahy v bývalé budově retrospektivní, kdež Městské museum pražské přehledně a poučně vyložilo všeliké památky, týkající se dějin pražských. Do Spolkového oddělení zabloudila pozoruhodná výstavka národopisná, totiž sbírka národopisných předmětů z českých osad dolnorakouských Škoda, že sbírka tato nebyla zařaděna podle práva krajinských výstavek do Národopisného paláce a pravidelně (jak jsem se přesvědčil, doptávaje se těch, kdož studovali národopis na NVČ.) ušla pozornosti. Měla býti umístěna v Národopisném paláci, kdež by bývala v náležité spojitosti doplňovala výstavku kroje a výšivek jihomoravských, sousedních, jak přesvědčuje figurína šohaje a děvčice z Poštorně v malebném kroji a připojené výšivky, památky lidového umění tamějšího. (pěkné ukázky kraslic) a pod. Vyobrazení výstavky této viz na str. 395. Zevrubný popis těchto českých osad dolnorakouských po stránce národopisné podal Dr. Jos. Karásek ve Snorniku národopisného odboru dolnorakouského (viz o něm č. Lid V. str. 94).

Jsme u konce s prohlídkou dědiny výstavní, a prohlédnuvše již před tím levé křídlo N á r odopisného paláce, vlastně dokončili jsme zároveň prohlídku národopisaého jádra NVČ.

V.

Zbývá jen ještě posavadní přehled doplniti nevelkými dodatky, jichž se dobereme, procházejíce Ústřední síň Národopisného paláce a pravé křídlo jeho. V Ústřední síni ve vý4á»é literární byla sestavena česká literatura lidově dná. Kolem stěn byly rozloženy modely staveb lidových. Studium jejich k účelu vědeckému bylo ovšem znesnadněno tím, že nbylo zachováno při nich jednostejné měřítko. Srv. též o nich úsudek K. V. Adámka, dobrého znalce našich staveb lidových v č. Lidu V., 36+. Professor V. J. Dušek podal zevrubný přehled česko si o v a n s k é dialektologie.

vánoční stromky chudým dětem, podporují nuzné vdovy a nemocné členy, přispívají ku všem podnikům národním, jak svědčí skoro každý výkaz Ústřední Matice Školské, která čiti Baráčníky mezi nejhorlivější členy. První spolek Baráčniků byl založen r. 1873 v Kolíně, r. 1882 seskupilo se družstvo Baráčniků na Hradčanech a brzy potom v Bubenči a na Starém Městě. „Obci" Baráčnických působí nyní v Čechách přes 30.