str. 89

Fedorěe! P. A hu! G. Ale čuj, čuj, čo to tolko nad námi krlúká? F. Ale jdi, šak to kohút na smetisku zpívá! (Lehne zase a spí.)

Anděl: Gloria, gloria, in es celsis Dea, íq ex oelsis Deo. Pastýři vstávejte, svým stádům pokrm dávejte, zvěstuji vám vesele, že se narodil Bůh v těle! G. V těle, ale nevesele! (Budí Fedora.) Stávajže ty, Fedor, pobízám ťa, keď ťa lopnem kyjom, obudím ťa! F. Daj mi, starý, pokoj, dríme sa mi, nedávno som vyšel za ovcami.

Všichni pastýři vstanou a zpívají: Šak tulaj-, počúvaj, omezri sa a co je to za jasnost pri salaša? Daj, bačo, žinčice, napijora sa, nalej oo žampioe, opašom sa- Pobehneme dolů s kopca ku Hetlému, převrátíme kozelec, na mú věru! Jestli se tam naše ovce dobře pasů, přiběhneme s rychlosťů semkaj zase. Na mú věru, kusu, tam jich není a co my si, ubozí, započnemy! Snad nám jich tam vlci rozehnali a po dolách, po horách rozervali? A včilej je zima bez haleny a mráz na mráz bije, krpců není!

Š. a G. Vzhůru, pastuši, Kubo, Matúši, ty Fedor! F. a K. Oo nia nás voláš; spáti nám nedáš nadarmo? Š; a G. Čo tvrdá spíte a neslyšíte zpívání? F. a K. Andělů množství s nebe se spo/uští nad námi. S. a (x. Čijte, valaši, ěosi nás sť'ašívtom hájů! F. aK. Nech je to čo ehcei, zajímaj ovce, žeň donnů! Š. a G. Věru sa bojím, ledvá tu stój'm od strachu! F a K. Já sa osmělím, já na to střelím z půlháku! F. Bratrové, vstávejte, k svým zbraňám se mějte, viděl jsem něco bílého, nedaleko, nás vlídného. Pozři se, na koho to volá? Anděl: Na vás! F. Na nás1? Na nás?! Čo nám oznamuješ? A. Vesele užiješ! F. Z čeho? A. Z nového. F. Snad z toho dcanu Davidového! A. Z toho! K. Ale uhni ty, Fedorče, ty dobře latině nerojzumíš! Mluv ty, starý Gric, ty lepší latině rozumíš! G, Já, starý Gric, já lepší latině rozumím! Když jsem podle velké školy stádo ovec honí val, často jsem tam abecedu čúvával: Adam bere cibuli, Evě dává fikes. Markes láme hazúěí, chodí kolem pece, řeže sečku telaeí, elepsion, nejez chleba se sýrom. Reverendus škambus a pes slope starú brynzu komandýrovati budeš. Ale čujte, bratrové, čo nám to tolko hovoří!

Všichni. A 60? G. Že máme jít do Betléma! Všichni. A věru tam půjdenx. Přistrojili nám pastýři pastýřskou muziku. Kubo s Fedorem, tovaryši, skákejte, plesejte před Ježíškom v tom salaši!

F. Ježíšku, já tobě darujem a oferujem červené jablíčko^ žlutú hruštičku, tobě. Ježíšku, do ručičky! Š. Ježíšku, já tobě darujem a oferujem kúšěíček medočka, kúščíěek másélka, tobě. Ježíšku, nia kasičku! K. Ježíšku, já tobě darujem a oferujem bystrého baránka, kudlatú kozičku, čápka Kubového, jakožto tobě spravedlivého! F. Starý.'na oferu! G. A cože je tam? F. Bůh! G. Ba věru není! F. Ba věru je! G. Nuž, však sa idem pozrit! F. Starý, preóo nesmekneš čepickuf G. Nevím, před kým? F. Préd malým děťátkom! Prečo sa nepokloníš? G. Nevím jako! (Fedor do něho ždouchne, až spadne na kolena.) Nuž, šak věru som sa poklonil, až som si kus hrba od-lomil. Ježíšku malučký, na pěkné to peřince ležíš! Já% starý Gric, já by som ti něco daroval a oferoval, ale sám nemám ani nia krpce nic!

F. Bratrové, když jsme dary Ježíškovi odevzdali, teda sobě zazpívejme a Ježíška obveselme! — Při Betlémě na salaši, tam se •ovce dobře pasí, požeňme tam. bratrové, nia ostruží zelené. Ovce se nám budou pásti, my si mužem oheň klásti, mužem sobě zatopit