cena jakožto sbírkou látky, ke které mimo Světeckého jiný tenkráte' přístupu neměl.

Kromě těchto dvou nevydaných rukopisů historických zachoval se ještě jeden doklad neúmamé píle a všestranných vědomostí Světeckého, rovněž v rukopise. Světeckého rukopis Arcana daroval bibliothece Musea království Českého (nynější signatura: V. A. 13) příznivec bibliotheky Josef Schürer, rak. vojenský účetní rada, jenž jej koupil ve Vídni u antikváře Ku-basty. Ve Světozoru 1876, str. 555 podal o něm (tenkráte byl ještě majetkem soukromým) stručnou zprávu Jos. Jireček (?) s ukázkou a se slibem nesplněným o pokračování. Rukopis foliový má 502 strany a, důkladný rejstřík. Název německý: Zur Ehre Gottes und Nutz; desí Nechstens Allerland ausgepTobirte und auf die Prob aussgestellte Arcana, Geheimnussen, Hand-und Kunstgriffe. Auch andere Vortheile in allerhand Dingen. Zusammengesuchet und geschrieben den 15. Martii 1754 anzufangen von mir Peter Swieteczky. Přípisek: Dieser unermiedte Mann (*1707) starb 1788 den 9. Octobris in Wittingau im 81 Jahre seines Alters. Konrad Swietezky.

V rukopise musejním obráží se jako v zrcadle stav tehdejších poměrů kulturních u nás. Světecký představuje nám tehdejšího vzdělaného, vyškoleného muže, obeznámeného se všemi obory tehdejších vědomostí theoretických i praktických. Překvapuje dnes svými názory, nad nimiž nynější čtenář leckde se pousměje a jinde zase právem se podiví mezerám jeho vědění a skoro užasne nad nedokonalostí jeho představ, místy na hranicích upřímné nařvnosti a prapodivné nevědomosti. Světecký takto představuje nám typ, charakteristický pro* seznání výše kulturní u nás před 180—90 lety. Sotva věříme zraku, ohlíží-me-li se s nynějšího stanoviska, s nynější výše kulturního vývoje na dobu Světeckého, poměrně přece ne tak příliš vzdálenou ode dneška, jakým vzestupem od doby té rozivoj kulturní dnešní liší se od prohlubně tehdejšího stavu. Pravda, že míhají se někde již u Světeckého záblesky moderních poznatků v oboru znalosti sil přírodních, že v tehdejších ponurých dobách neurov-naných v otázkách společenských příjemně zalahodí červánky příštích snah lidumilných k rozřešení otázek na př. o pomoci poddaným z tísně dluhů, o zásobách ve vrchnostenských sýpkách při nedostatku obilí, o osazování měst,--městeček a vesnic řemeslníky se starostí o jejich výživu pravidelnou, o- stavení domků se zahrádkami pro nádeníky, podruhy, řemeslníky, úředníky na splátky, a zvýšeném výtěžku z plodin, z ovoce, z cizozemských rostlin, o významu a užitku střídavého hospodaření »td. atd. Tu zase smiřuje nás četba těchto utěšených stránek