str. 301

výška 315 m (str. 105.). 7. Letonice, ves 4 km na sz. od Bučovic: U vsi jsou dva kopce: Větrník 395 m vys. (na a od Něm. Mal-kovic) a Malý Povětrník 309 m vys. Na mapě je zakreslen větrák (str. 112.). 8. Ohvalkovice, ves 9 km, na sv. od Bučovic: »Na v. od obce povětrný mlýn«, výška, 342 mi (str. 94., na mapě jsou nakresleny dva větráky vedle seto, jeden z nich, je1 snad zděný). '

VI. Hranický okres (napsal V. Bartavský 1909): 1. Jindři-chov, ves U/4 km na s. od Hranic: Z domovních čísel je 5 samot, č. 76. větrný mlýn,, ě. 81. větrný mlýn (str. 200.). 2. Luboměr, ves 23 km na sever od Hranic: »U vesnice je povětrný mlýn« (str. 231.). 3. Partutovice, ves 11 km na s. od Hranic: »Na výoh. straně vesnice ční 3 povětrné mlýny« (str. 254.)- 4. Skalická, ves 1A km na jv.-od Hranic, »povětrný mlýn u vesnice« |(str. 275.). Také v Malhoticích, vsi 10 km na jv. od Hranic, jsou nebo byly prý dva větráky, na výšce 221 m a 344 m, ale v popis©, ani na mapě není o nich zmínky.

VII. Hustopecký okres (napsal Lad. Hosák 1924): 1. Němči oky, ves 3 km na s. od V. Pavlovic: »U větrného mlýna jsou kapličky sv. Floriána, a s v. Antonína Pad.«; výška 282 m (str 113.). 2. Vrbice, ves> na v. od Pavlovic a na j v. od Hustopeče: »Na »stráži« (kopci 288 m, vys.), kde od roku 1839 do; nedávna byl větrný mlýn, stávaly stráže, jež upozorňovaly v čas nepokojů lid na blížícího se nepřítele« (str. 197.).

VIII. Klobucký okres u Brna (napsal K. «/. Bukovanský 1909): 1. Klobouky, ;okr. město 31 km na jv. od Brna: »Za »chaloupkami' (skupinoix domků na j. od města), vypíná se příkrý vreh, na jehož temeně stojí.dva větrné mlýny a dvě chaloupky« (str. 52., obrázek »větráku« obvyklé podoby na str. 14.). 2. Bohumělice, ves na sv. od Klobouk: »Samota »domek mlynářův« na j. od vsi u silnice a Bohumělice do Krumvíře (str.: 68.). 3. Bor-kovany, ves 6-7 km, na siz. od Klobouk: »poblíž stojí větrník« na j. od vsi u silnice z Klobouk do iBorkovan (str. 81.). 4. Bošo-vice, ves 7"3 km na s. od Klobouk: »1 mlynář (pomocníky v to nepočítaje)« (str. 81.). Na mapě u Bošovic větrák není, v popiss o něm také není zmínky, ale ve všeobecné části popisu se praví, že se větrníky zachovaly také »v Bošovicích, Hostěhrádkách..« 5. Hastěhrádky, ves1 5 km na sv. od Klobouk: »1 mlynář, mlýn« (str. 100—104.). Na mapě je nakreslen větrák na, s, od vsi, v popise není větrák v H, výslovně jmenován, ale vodní mlýn tam není. 6. Morkůvky, ves 4 km na j. od Klobouk: V popise jsou zapsáni »2 mlynáři« (str. 119.). Na, mapě je nakreslen větrák na sv. od Morkůvek u zaniklé osady »Harasic«. 7. Šitboíice, ves 7A km na sv. od Klobouk: »Samoty patří k obci: dvě cihelny