str. 32

Jiná hra třikrálova dle Fejfalíka.*) Všichni zpívají: Den přeslavný jest k nám přišel, v němž má byli každý vesel, radujme se, veselme se v tomto novém roce. Dítě se nám narodilo, proroctví se vyplnělo, radujme se, veselme se, v tomto novém roce. Jezajáš prorokoval, anjel Gabriel zvěstoval, radujme se, veselme se, v tomto novém roce. Neseme překrásné noviny, Krista pána narození, radujme se, veselme se, v tomto novém roce. Panenka Maria čistá počala nám Jesu Krista, radujme se, veselme se, v tomto novém roce. V hospodě místa nemělo, mezi hovádky leželo, radujme se, veselme se, v tomto novém roce. Ať nezře věčný plamenT uchovej nás pane Kriste Amen. — První král: Mnohovážení páni, za zle nemají, že sme do jejích příbytku vstúpili, nevšak se to stalo z naši moci, neboť jsme viděli hvězdu, která nás vedla až do Jerusalema. — První král: Já Kašpar z daleké krajiny, od konce Gecilie, Arábie spanilé přicházím, neboť sem viděl, kde pastuškové se mu klanili, sýr a máslo jemu darovali; protož my se ti, novorozený králi, klaníme, zlato, kadidlo a myrhu ti obětujeme. — Třetí král: Já Balthasar král, já mu obětuju myrrhu, to jest na znamení jeho přehořkého umučení. — Všichni: Alleluja, alleluja, Josef stařeček byl zarmoucený, nad svú Marii by skor-moucený. Když ji uhlídal těhodnou býti, počal se nad ní tuze rmútiti, měl jest úmysel ji odejíti. Zjevil se mu anjel ve spáni, řka: Neodcházej Marie panny. Aj, vy milý hospodáři, dají nám dary s veselú tváři. Za zle nemají, že sme zde byli, a s Kristem pánem zde přebývají. Pochválen Ježíš Kristus.

Pěkně znázornil obchůzku tří králů na Slovácku v letech sedmdesátých věku XIX. Karel Zádník. Staří, mladí, děti se zájmem pozorují a poslouchají hru tříkrálovou dětskou a chystají se poděliti tři krále dárky, chlebem, koláčem. Viz zvláštní přílohu.

****

Moravskou hru na tři krále, složitější, na způsob divadla zapsal věrně podle lidového provozování Frant. Bartoš**). Hrají osoby Kašpar, Melichar, Baltazar. Herodes. Drabant, jeho služebník. Dva pastýři. Anděl. Turek. Josef a Maria. Dva židé. Gert. Smrt. Ráchel. Postaví se stěna plátěná nebo papírová na dvě tyče navinutá; Josef a Maria s děťátkem se postaví před stěnou, Herodes se usadí po straně. Ostatní osoby za stěnou, odkud vystupují.

Pastýři: Sláva na výsosti Bohu, pokoj lidem dobré vůle. (Oba ulehnou a chrápají.)

Anděl (vystoupí a zpívá): Pastuškové, pastuškové! Stáda zanechejte, do Betléma spějte! Narodil se vám Spasitel, všeho světa vykupitel.

Pastýř první (vstane a zpívá): Co pak to nového bude? Andělé zvučně zpívaj sláva, sláva! Vstávej, Vávro, vstávej, co pak se ti zdálo?

*) Julius Feifalik, Volksschauspiele in Máhren. Olomouc 1864, str. 183-185. **) František Bartoš, Nové národní písně Moravské. V Brně 1882, str. 187 až 193.