str. 141

platívají u »muzik« jen hoši; dívky nikdy, kromě o masopustě, a to následujícím způsobem: Večer, když je už tanec v_nejlepším proudu, sedne si několik hochů (obyčejně dva) do prostřed tanečního sálu na židli, majíce jeden talíř na peníze, druhý láhev kořalky (nějaké »lepší«). Hudebníci hrají a ostatní hoši tančíce kolem nich (totiž oněch, jež jsou v prostřed sálu) přivádějí dívky k nim, aby platily. Každá z dívek musí dát nějaký peníz na talíř, začež dostane se jí a jejímu tanečníku připití kořalky; pak se tančí zase dále. Peníze, jež se vyberou, dají se muzikantům. (Zinkový u Nepomuku.*)

O masopustě chodili v Kratonohách před několika lety dva »maškaradi«. Jeden s houslemi byl ustrojen za ženskou; druhý oděn byl obráceným kožichem v půli povříslem převázaným a na hlavě měl papír z homole cukrové. Vstoupili do světnice, dali pozdravení a druhý spustil; »Já, pan Pronobus, vinčuju vám šťastný a veselý masopust, abyste šišky, báby smažili a mně taky něco darovali. Ať je šiška nebo bába, to má huba všecko ráda. Ať je bába nebo šiška, to má huba všecko stříška.* Po této deklamaei chopili některou z domácích ženských a potančili po světnici. Obdarováni odcházeli dále.**)

V Ovčáříeh v maškarádě byli: ženská, mládenec, který připíjel, slouha, ten měl žílu, střelec, který, když se přišlo ke stavení, vystřelil, slouha práskal. Holce se připilo, muzika hrála a selka dala peníze.***)

Na konec masopustu ve Vrbčanech chodívaly dvě obstarožné žebrácky v ústrojí mužského a ženské s dítětem v nůši dům od domu po šiškách. Vešedše do světnice, deklamovaly: »Dej Bůh štěstí, jak se daří, co se ve vaší kuchyni vaří? Koc, pryč, to je jako nic. Co pak dělá

vaše máti? Na zahradě trávu mlátí......« Pokračování tohoto říkání

nikdo nepamatuje, zvyk pak ten s oběma žebračkami zmizel. Nyní pak chodí mužští i ženské přistrojeni za žida a židovku, někdy i za medvěda, běhají po návsi, pokřikujíce na každého, dávajíce šůupat i dětem a vybírajíce šišky. Hospodyně trhá s medvěda hrachovinu aneb flíček hadříku se žida a dává jej pod husy, aby dobře sedSly.+)

O konec masopustu na Roudnicku hned ráno strojí se mládež za maškary, a to jen pohlaví mužského. Tito dají si na obličej ze silného papíru (obyčejně papíru z cukru) udělanou larvu. Děti s larvami chodí do domů a říkají: »Panímámo, pečte šišky, kobylišky, medvědáři jdou, než vy je upečete, oni tady budou. Starej medvěd tejden nejed, stará medvědice upekla mu plíce, aby je pojed,« začež dostávají šišky. Dospělí chodí s maškarády s hudbou po vsi do stavení; jeden nosí v konvici pivo a dává hospodářům připíjeti. Mezi tím, co dlí maškary ve světnici, běhá kominík, maje na sobě žebřík a v ruce koště, po návsi mezi lidem a černí toho, kdo se mu v cestu připlete. Žid pak mezi hroupo-

*) Vojt. Štětina, Český Lid II. V Praze 1893, str. 190. **) Fr. Jirsák, Český Lid II. V Praze 1893, str. 71. ***) Lad. Nágl. Český Lid II. V Praze 1893, str. 75. +) V. Sixta, Český Lid II. 1893, str. 71.