str. 26

děti, pro neposlušné mají metly a vyzývají je k modlení: »Modli se, muli se!« Oblek mají bílé barvy, obličej je zastřen tenkou, průhlednou látkou (mulem), v ruce metly.*) Někde bývají oblečeny na způsob Mikulášů. Podělují děti různým ovocem, cukrovinkami a pečivem zvláštním, tak zvanými barborkami čili fakulkami. Fakulky je nazývají snad proto, že jsou podobny ozdobným svíčkám, jež nosí též Barborky v Hor. Beřkovicích. Barborky prodávají skoro všichni pekaři v Roudnici. Upravují je na dřevěných, tenkých lištách délky 40—72 cm. a asi o 4 cm. šířky. Klade se na ně všeliké menší pečivo, jako rohlíčky, housky, žemle, bandurky (chruchovky, půlalky), makovky, preclíky a pod.*) Viz vyobrazení na této stránce.

Za Barboru obleče se naLomnicku (v podobu jeptišky) obyčejně starší některá ženská z rodiny, nebo dorostlá dcera. Aby nebyla poznána, navlaží si obličej, foukne z blízka do trochu mouky, která se jí nachytá na obličej. Před stavením zazvoní, metlou, prutem pošlehá po okně. Mládež ve strachu krčí se do koutků. Pošlehá po dveřích, zazvoní a vejde. Vyptává se na děti, na jejich chování, napomíná je a pobídne k modlitbě. Vzdo-ruje-li některý výrostek, modliti se nechtě, bývá tak citelně zmrskán, že konečně přece jen klekne a pomodlí se. »Kolik je pánů-bohů?« ptává se malých. Našeptá-li některý starší: »Plná vošatka, až jeden spad!« — může býti jist, že za nemístnou horlivost dostane se mu důkladných šlehů. Na konec Barbora hodnějším nadílí a po opětném napomenutí odchází. V Tatobyteeh přistrojila se za Barboru některá ženská do bílých šatů a chodila po vsi od stavení ke stavení, nadílejíc, kde si toho přáli.*)

Z moravských říkadel svatobarborských uvádíme na př.: Svatá panna Barborka ráno vstávala, do knížek hleděla. Co tam viděla? Svaté Pozory, svíce hořely, andělé zpívali. Panna Maria se všema svatýma stoj při mně, až já budu umírati, nedej

Obr. 8. Barborky fakule, barborské pečivo v Roudnici. Kreslil prof. Karel Rozum.

*) Prof. K. Rozum, Český Lid XVI. str. 138. **) Prof. K. Rozum, Podřipský Musejník, Ročenka podřipského Musea v Roudnici n. L., IV., red. Frant. Kučera, 1907—9. Sry. Český Lid XIX. str. 450.
***) Jos. Petrák, Český Lid X. V Praze 1901, str. 131.