Menu

Konference Evropského svazu muzeí v přírodě AEOM v maďarském Szentedre

Vedení NÚLK v neděli odjelo na konferenci Evropského svazu muzeí v přírodě (AEOM) do maďarského skanzenu Szentedre (18.-23. 8.). Téma je zaměřeno na reprezentaci a reflexi traumat v muzeích v přírodě. Stejně jako hostující muzea, také zaměření konference každé dva roky odráží aktuální společenská témata a ukazuje, jak důležitý, a jedinečný prostor pro veřejnou diskuzi muzea v přírodě představují.

Szentedre je největším muzeem v přírodě v Maďarsku s celonárodní působností včetně studia maďarských diaspor žijících v jiných zemích. Tato působnost se neomezuje jen  na jejich reprezentaci v muzeu, ale také na oblasti metodické práce či terciárního vzdělávání.

Nejnovějším projektem, který nám Maďarští kolegové představili, je Transylvanský komplex. Prozatím bylo zpřístupněno zhruba 30% z plánovaných 120 budov, představujících život Maďarů a dalších etnik především Rumunů, Sasů či Židů v oblasti, o níž Maďarsko přišlo v důsledku Trianonské smlouvy z roku 1920.

Tento ambiciózní projekt otevřeně hovoří o turbulentních dobách, o migraci, změnách režimu, ztrátě jazyka, odsunech obyvatelstva a řadě dalších traumat, které obyvatelstvo rumunské Transylvánie prožívalo a stále prožívá.

Skanzen Szentedre nás překvapil řadou zajímavých a neotřelých prezentačních prvků a způsobu interpretace. Posuďte sami!

Přidáváme také několik záběrů z exkurze před konferencí do budapešťské židovské čtvrti a Domu teroru - muzea ukazujícího hrůzy nacistického a komunistického režimu v Maďarsku.

Českou republiku na konferenci AEOM zastupují také Národní muzeum v přírodě a Park Rochus.