str. 622

Hlavní slabou stránkou této methody je nepatrný počet měření. Kostry se řídko nalézají tak zachovány v hrobě, aby se mohly měřiti. Buďto nebývají nataženy, a j;ou-li, bývá hlava posunuta ze správné polohy, a drobné kosti chodidlové přeházejí se při odkrývání nebo jsou zničeny, zetlelé — a nelze pak měřiti.

O jiný zajímavější způsob rekonstrukce výšky pokoušelo se již více anthropologů na základě pozorování, že normální tělo lidské, řekněme hned lépe, určité skupiny, na př. ve Francii, je stavěno v určitých proporcích. Normálně odpovídá výši vždy určitá relativní délka, trupu, nohy, ruky atd. Výjimky jsou jen individuálně a založené v různých porušeních vývoje vzrůstu.

Z toho se soudilo správně, že také jednotlivé kosti, zejména dlouhé kosti rpurovité, svou velikostí stojí v určitém poměru k výši celého těla, a bylo toho použito za klíč k rekonstrukci taille na základě délky kostí. Jednotlivé kosti, na př. kost ramenní, stehenní, holenní bývají často v předhistorických i velmi starých hrobech zachovány, když jinak celá kostra je porušena a neměřitelná. Z toho je patrno, že dobrý klíč, z něhož by se mohla z délky podobné kosti vypočítávat délka celého těla, která normálně délce kosti odpovídá, stal by se velmi důležitou pomůckou anthropologického bádání, a že by se mohlo brzy počítati s dostatečným materiálem a vyvarovati se tak chyb, které z nedostatečné řady nutně povstávají.

O podobný klíč pokusil se, pokud víme, první Orfila, sestaviv tabulku absolutních měr dlouhých kostí a korrespondujících výšek celého těla. Ale jsou nedostatečné, jak ukázal již P. Topinard, jenž také Orfilovu tabulku poněkud opravil.*) O Orfilovi nevědělo se zejména, jak měřil kosti, tak že jiný, jenž měří a hledá pak v jeho tabulce korrespondující tailli, neví, jestli našel pravou. Topinard sám měřil maximum délky kostí.

Ještě jiní se obírali touto otázkou; ve Francii Rollet, v Německu Langer, Kollmann, Toldt, v Anglii Humphry, John Beddoe**), ale všechny dosavadní výsledky nedostačovaly; byly dělány na základě nedostatečného materiálu a nedbalo se správnosti techniky anthropometrické (měřila se na př. kost stehenní, až se vědělo jak, a přece má ona

*) Elements d'anthropologie generále (Paris 1885) str. 473.
**) Rollet Et. De la mensuration des os longs des membres dans ses rapports avec l'anthropologie etc. These. (Lyon 1889). Beddoe J. On the staturo of the older raees of England as estimated from tlie long bones (Journal of the Anthr. Inst 1887).
Nejnovější práce Dr. A. Bertanxa. I/huméms ot le fémur considérés dans les espěces, dans les races humaines selon le sexe et selon l'äge (Paris 1892% nebyla nám ještě přístupna.