str. 437

Loučení pijáka s kořalkou. U St. Pospíšila v Chrudimi 1860. Písnička la o 20 slohách 5 řádkových zpívá se dle IX.

18. Na blízce za městem tam spatříš hrob. Píseň pro mládence a panny ? výstraze nevěrnosti. V Chrudimi u St. Pospíšila (bez roku). Má 39 strof o 6 verších. O písni této pojednám ve zvláštní stati: »První původní balada česká« nadepsané.

19. Nejsem zavázán žádďemu jen pánu Bohu samému. Horlivá píseň k svatýmu Janu Nepomuekýmu, patronu všech opuštěných sirotkův a vdov. Zpívá se známou notou. Vytištěna v Hoře Kutný (bez roku). Má 8 slok o 4 řádcích.

20i O Ježíši moje lásko. Pobožná píseň k pánu Ježíši. Zpívá se známou notou. Vydána nepochybně na Horách Kutných, obsahuje 16 strof 4 řádkových.

21. Plápolá láskou dnes ve mně srdce. Zpívá se známou notou. Píseň, tato vytištěna v Hoře Kutné (bez roku) spolu s písní 19. a odnáší se také ? sv. Janu Nepomuckému. Kamaryt (I. 137.) otiskl z ní sloky 1. a 3., ale nikoliv beze změny.

22. Poslyšte, křesťané milí. Píseň o zázracích svaté Anny, kteréž se blíže města Neapolis s putujícími poutníky dějí. Slok 37 o 4 verších. Zpívá se jako VIII.

23. Poslyšte mne všecku ? panny. Ženská lamentace. Kratochvilná píseň pro panny, které by rády slečny dělaly a za pána se provdaly, jak se již některé oklamaly, pozdě naříkaly a z nouze nuzáky dostaly. V Chrudimi u St. Pospíšila 1860. Strof 12 o 5 řádcích. Zpívá se dle VII. . ¦

24. Poslyšte nyní, křesťané milí. Pravdivý a hrozný skutek aneb mordýřství od dvou synů, který nad svým otcem a sestrou, pak strejcem svým a jeho dvouma dělmi blíž města Pešova ve vsi Vilímové na horách Moravských provedli atd O 34 slokách. Zpívá se jako XVII.

25. Poslyšte, o vlastenci, co budu zpívati. Nový příběh, který se sial v Šlaiermarku po nyní dobytí pevnosti Kuťštein jmenované, kterak s jistou kupcovou a pánem jejím jednáno býti mělo. Strof 17. Zpívá se dle XI.

26. Pospěšte sem bez meškání. Nábožná píseň ? panně Marii Novopacké, všem věrným křesťanům za milost žádajícím ? zpívání vydaná. Zpívá se známou notou. Slok 11 o 7 řádcích. Vytištěna snad v Kutné Hoře.

27. Pozastavte se maličko, o t i telové r o zrnil í. Nová píseň ? panně Marii, všem věrným křesťanům na světlo vydaná. Zpívá se známou notou. Slok 12 o 8 řádcích.

28. Proč, Maria, proč si tak naříkáš. Nábožná píseň. V Jihlavě, Ryplův tisk a sklad (bez roku.) Skládá se z 54 strof čtyřřádkových.

29. Proč se sužuješ a pořád přemej šlí š. Píseň o pravdě Kristové vytištěná ? potěšení věrným. 0 10 slokách. Zpívá se dle XIII.