str. 44

Bezpochyby ste již mnohokrát malovaného draka viděli. Že skrze takového draka čert se rozumí, a to jméno satanáše obzvláštně z zjevení sv. Jana přichází, můžete a budete bez mého připomenutí vidět. Než tak nazvaný ohnivý neb lítající drak, o kterém tu nyní mluvit budeme, jeli pak ten taky čert, jak si mnozí neumělí a bojácní lidé myslejí? I! ne, milí lide, dokončené! Než co pak tedy je? Nic jiného než sirné a olejné páry, které se ze země do povětří vytáhly a zapálily. Než mnozí z vás se budou ptát, proč pak se ta ohnivá věc vždy ke komínům táhne ? A já vám. nemohu tu otázku za zlé pokládat; ona se týče hlavní věci. Jávám tedy krátkou odpověď na ni dám.

Když se ve dne v pecích topí, tak skrze teplo, které z komínů vychází, povětří, které nahoře okolo komínů je, zředne a rozežene se. Jestli v noci to teplo přechází, a povětří přitom hodně tiché je, tak se rozehnané povětří zas ke komínům stahuje, a s ním i ta svítící materie, jeli kde na blízce. Jaký tedy div, když ta ohnivá materie často i do komínů vletí 1|

Jestli to ale ještě nepochopujete, tak si jen považte, že skrze komíny obyčejně povětří táhne, které ty ohnivé páry snadno tam vtáhnout může. Vidíli tu věc takový člověk, který se sotva abecedě naučil, a který snad i v noci opilý z hospody domů se potácí: i! tu se hned křižuje a žehnaje jistě věří, že satanáš skutečně do toho domu vjel, a hospodáři hodný pytlík peněz přinesl. A tu aby jen při tom obydlí uvázaný pes, aneb některý kus dobytka v chlívě řetězem zařechtal: tak on hned primyslí, jak ten pekelný drak peníze právě vysypáva, a svému společníkovi počítá. Na to se snad přihodí, že ten domnělý satanášův společník, který snad v skutku, jak náleží, pilný a hospodářský muž je, aneb jeho též pracovitá a šetrná žena, aneb rodina nové šaty aneb jinou okrasu na sebe vezme — co řekne onen podvedený, ale přitom závistivý člověk tomu? »Ano, ano, křičí, kdyby to mělo z jejich vlastního jít, takby to nemohli mít! Víme to, odkud ten statek je — chraň Bůh jednoho kaž- ¦ dého od něho! Já bych takové bohatství nechtěl mít, kdybych k němu i nucen byl.«

Než, milí lidé, já za to stojím, kdyby možné bylo, takovou zištnou smlouvu s čertem udělat, a takový pokrytec by se mohl, jak náleží, toho dovědět, žeby bez rozpakování satanášovi přísahu věrnosti složil, a převelice se radoval, že nyní svůj chleb a své dobré vyživení bez práce mít bude. Neb nenasycená žádost bohatství, která, nastojte! tak mnoho lidí, tak mnoho křesťanů opanovala, nesrovnává se s dobrým svědomím.

Nejlepší drak, který nás vždy do dobrého stavu přivést může a skutečně přivádí, jest pilnost v našem povolání, a opatrná šetrnost; a chceteli. ještě přidat, bohaté dědictví; taky proti tomu nic nemám.

Ta ohnivá spůsoba, která nějaký čas v povětří sebou pohybuje, není prý, podlé nerozumného domnění pověrčivých lidí, nic jiného než čert; a že časem se zdá, že ten ohnivý drak v pohybování svém ku komínu