str. 294

Dle vlny: Čupryňa (se kšicí na hlavě), rygáš (uher. ovce s vlnou »camfatou«, střapatou a rohama zakroucenýma), střápaná (střapatou vlnu).

Dle místa a země: Javornička (z Javoriny), panička (španělská, jelikož ji páni ve dvorech mívali), slovénka (ze Slovenska), valaška (domácí).

Valašky dávaly mnoho sýra, ale málo vlny, hodila se toliko na houni. Bírky měly mnoho vlny a pěkně jemnou, hodící se na sukno.

Berani se jmenují: Běličák, lacják (černý), rygáč, vakešák, vlňák. — Matka ovce je plemenica, jarka, která se zjaraulíhla; neokotí-li se téhož roku, slove jahničká, málo dojná ovce je nicálka.

Vepřovému dobytku říká se vůbec ušípaný (špinavý), jednotlivému kusu mašík, uher. vepři bagún, polskému polách. Polách je lepší na krmení a má chutnější maso i slaninu než bagún. Kanec o jednom nebo žádném varleti sluje fňutr (jako i valach, volek a kozel).

Koz pěstuje se málo. Jsouť obyčejně majetníky jejich výměnkáři, podruhové a lidé vůbec chudobní. Jména jejich jsou: Bělena, sivaňa, srna (červená), šmurka (strakatá nebo celá černá a na boku bílá), šutka (sutana, bez rohů), vetula (neokotí-li se do roka). Kozel sluje cap, vyřezaný košut.

Drůbeže gazděny valašské poměrně málo chovají, ačkoli mnohý by z toho měly groš; jediné hospodyně kolem Rožnova více si drůbeže hledí, any ji dobře zpeněžují v čase letním u lázeňských hostí rožnovských.

Psí jména: Béla, bosík, boská, čočka (malý), fryška, guráš, hektor, ináč, karos, kartoč, mostar, ořech, pozor, stopka, sultán, šveryna, turek, valtman, vysmrk.

Kočce se říká: Mařena, marka, veruna; kocourovi: matěj, macek,

macúr, jura.

Ja se volá na zvířata, přivolávají-li se. Kráva: po čem na! oha! ho! Tele: ohá! pučům! Ovce: puši puši bé! puši soli puši soli! ovečka na! puši ovečko! Jehně: puši puši! poď sem póď! Koza: koza na! buda buďa na! kozičko pod' sem! Prase: masíčku na! mašík mašík! Králík (mi-cák): míe míc míc! micáčku poď sem! mieku na! Kura: na, na, na! kura na! na kuřičko na! čí čí čí! ťáp, ťap! čapla čapla kuřičko čapla! Kuře: ťu fu ťu! malá malá! Husy: husa na! na husička na! pili pili pili! Housata: sípuli sípuli (sípule sípule)! Kačeny: kač kač! Holubi: holúz holúzf tús tús tús! vrkú, vrkú! Kočka: na čiči! Pes: na pšžt!

Zvířata se odhánějí: Ovce: kyč do březí, brrč, trrš! Pes: lehneš, ideš ležať! Tele: kyc, kyc! Telátko': kec! Koza: hýč, koza kýč! Prase: huš, huš! Kočka: pšc, pše! Slepiee (kury): juks, kšš, jakšu ká! Husy: hena (hejna, hyna)!

Hlasy zvířat: Kráva, tele a ovce bečí; koza mečí, břeští; slepice vdáče; kočka ňamčí; prase kvičí, krúká, kručí; pes štěká, vrčí; kuře piští. ' .