str. 302

pokud tyto z vařených bramborů, vařeného zrní, okale nebo spařených, plev a různých odpadků se skládají.

V kuchyni mimo kamna nacházejí se »misníky« dřevěné i ve zdi vytvořené s mísami a hrnci, »třez« na umývání nádobí k jídlu potřebného, různá kuchyňská náčiní, která se sem na leto obyčejně z velké světnice stěhují, škopky, košíky s brambory i bez nich, putny k připravování a donášení pokrmů dobytku, stolek, lavice a pod. nářadí.

Dříve bývaly kuchyně uvnitř celé černé, na stropu i po stěnách svých plny sazí následkem otevřeného spojení pece a »valachů« s komínem, v němž' udívají se kýty z masopustního vepře. Nyní zavedeny jsou t. zv. vlašské kuchyně podobné úplně útulným, vybíleným světničkám s jedním oknem obyčejně vedoucím do zahrady buď vlastní nebo cizí. Malá »sednice« nachází se proti velké »sednici« přes »dům« a slouží obyčejně za obydlí výměnkářům.

Světnička tato bývá často němým svědkem bolestí a zármutku ustaraného otce nebo matky, jimž necitelná »nevěsta«*) (snacha) nebo i nevděčný syn, aby této se zachoval, jich výměnek ztrpčují výčitkami^ hádkami ano i hrubým nakládáním, ač mnohdy ani starý výměnkář nebývá bez viny ; méně častěji bývá světnička ta rámcem obrazu šťastného a spokojeného stáří a útulkem milých i trapných upomínek z dob minulých.

Sem přicházejí často vnoučata k dědouškovi nebo babičce »na hrátky« nebo i pro všelijaký pamlsek, jímž starouškové zakupují si láska jejich a zde poslonchává malá ta drobotina brzy s utajeným dechem,, brzy se žvatlavým vyptáváním pohádky babiččiny nebo dědouškovo vypravování.

Světnička tato mívá jediné okno, stará kamna a skrovný nábytek sestávající ze stolku, židlí, postele, staromódni truhly s otřelou poněkud malbou fantastických ptáků nebo květin na víku, nějaké starší skříně a několika obrazů na zdi.

Jinak ovšem bývá, nejsou-li v ní výměnkáři. Tu jest skladištěm výbavy, kterou do ní snáší starostlivá matka svým dceruškám. Sem zavede s chloubou každá matka obyčejně své hosty, aby podivili se kupám těžkých peřin na postelích, řadám porcelánových hrnečků a mis, nožů a vidliček a pod. ve skleníku, sypkům, cíchám, prádlu a pod. v prádelníku. V době té bývá malá »sednice« dost pěkně zařízena, ač poněkud přeplněna.

V této »sednici« mimo to »prodávají« ženy nevěstu ženichovi, když, ji pro tohoto v den svatební přijde vykupovati »smlouvčí« a v ní »čepí« ženy nevěstu o svatbě večer, když s ní byly přijely z domu rodičů do* domu ženichova.

Často též bývá malá »sednice« obydlím novomanželů, dokud staří jim hospodářství nepředají, jdouce pak sami do ní na výměnek.

Ostatní části stavení bývají již různěji uspořádány; podotknouti jen dlužno, že ke každému skoro stavení pojí se zahrada, jež poskytuje

*) Výrazu »snacha« lid nezná a užívá zaň výrazu >nevěsta«.