str. 313

Klí k tomu připravuj takto: Vezmi nohy telecí a díl hovězích, vymoč je dobře ve dvou dnech, potom je vyper a opař a zsekaj je na kusy, a vař je u vodě v hrnci, ať to zevře, coby mohl protáhnout skrze hartoéh na misu, a daj do něho cukru, ať se to zstydne, potom krájej na tenké kusy, a usuš pěkně na lise na větru, a nad ním přikrej čistou rouchou, aby prach na to nepřipad, a když uschne, a že by chtěl vsazovati ty kusy na klí, postaviž věže s každého rohu v hromadu, vezmiž toho klí a rozpust čistou vodou, i vsazůjž ty kusy na to klí.

Postaviž čtyry věže z každého rohu berance, a na věži udělaj špice, a v jedněch pokojích aby byli sejři mandloví, v druhých kaše černé studené, a v třetích kyselice, a svrchu na křovích skrovní kohouti. Vlí kyselici okolo té obory, zdělaj štěpí, vezma chvojku mladou jedlovou, na kteréž jest nejvíc ratolestí, oblup je čistě a daj na ně tusto vaječné, rozválej je velmi tence na deštce, a ukrajuj vždy po kusu po ouzkém konci, po jednom kraji zstříhaje velmi zdrobna, vezmi dřevíčko oblé, i obviniž je tím těstem, potom to všecko zvěšej na ratolesti zase, ať střihy všecky různo stanou, a tak dělaj všem štěpům, což jich má býti. Potom daj ovotce na každý, jakéť. se zdá, na jeden daj hrušky z forem, na druhý daj jablka z forem, na třetí vlaské ořechy z forem, a tak cožť se zdá, každého ovotce na každý štěp zvláště, a zavěšovati, jak má býti, zadělaje do každého stopku dřevěnou s hákem, zavěšuj na ratolestech, a to ovotce vypékaj v formách,, jako i jiné- spanevné, mazy zdělaj, jakéž na které sluší, do hrušek hruškový, do jáblek jablečný, ;do ořechu ztluc ořechy a oslad! je cukrem, do břeskví dělaj, ztluka mandly v moždíři, přičině k ním broskvových jader, a oslad1 je cukrem, a tak všem udělaj, které se zdáti bude ovotce a štěp prvé vypékaj v másle v moždíři,' a stavěj je všecko pořád okolo obory.

Na druhých zdělaj květy, jakoby kvetly, oplatky zdělaj na květy želízky, a přisazůj je na ratolesti tím klím, kdyžt se zdá,.a zlatem-ozdob., kdežť se vidí v květech svrchu.

Na těch stepích posaď ptáky, připravuje je jako na to sluší z formy, pozlať je, a na stepích, kdež chceš barvu míti, udělaj květ z odpadkův barevný, vezma tu.barvu z apatéky. Potom květem zespod pod štěpy, vezmi stébla žitná, vlož dó másla, ať se rozhřeje, potom vstrč je do těsta židkého, ať se k ním přichytí, potom vlož do másla, ať se upeče, a nedaj se jemu přepéci, a z toho potom vytáhna stopky, dělaj na čem květ má býti, jakéž chceš jahody, a vezma oplatek zelený, .zdělaj listí podobné jahodovým, uřež tence oplatků jako stébla u jednoho konce, a ať jest na tři kusy rozděleno, a. u konců přisazůj červený konfekt drobný,, okolo něho ať jest list zelený, mezi'nimi pak jiné kvítí dělaj, které chceš míti. Potom posad" mezi to zvířata, která se budou zdáti, okolo nich na příkopu udělaj tenato, udělaje hole k tenatu, vezmi to drobné těsto, vlož je do horkého másla, a potom vstrč do těsta židkého, ať se ho přichytí, potom vlož zase do másla, ať se to upeěe.

Potom vezmi to zase ven, a to tenato podepři na to spanevné,'pak postav muže spanevního z forem, střelce a lovce zvláštního se psem, ať