str. 328

svjedectví. 9. Nepožádáš domu blížneho svého. 10. Aniž požádáš manželky jeho ani služebníčka ani děvky ani ola ani osla ani ničeho cos jeho jest amen.

Andělíčku boží strašíce muj rač vždycky buď ochránce rnuj mne vždycky řed a napravuj ke fšemu dobrému ne vzbuzuj cnostem svatým ne vyučuj ajcem tak žif jakce Bůch muj tělo svjet ďábla přemáhám na tvář vnuknutí pozor dávám a v tom svatým opcování ajcetrvam do skonání po smrti pak nebi vječtiě chválim Pána Boha ustavičně amen.

Zdrávas královno matko melosrdenctví živote slatkostě naděje naše bud zdráva tobje voláme vyhnání synové Evy tobje vzdycháme kajících a plačících tomto slzavém oudolí proto ty si orodovnice naše obrať k nám své milosrdné oči o Jéžiši, který jest požehnaný plot života tvého nám po tumto putování okaš omilostivá opřívjetivá opřeslatká Panynko Marijá oroduj za nás svatá Boží rodičko abysme byli hodný učinění zaslíbení Kristových amen.

Za děrečky a za babičky za dušičky v očifci. Oče náš . . .

Svatá Pano Barboro statečná budiš tobje prozba vječná nedejš umříti bespovjedi besoltáře objeti přijmni duši spolu tělo aby s tebou místo mjelo ochraň obraň vodefšeho trápení přijmné mou dušičku do nebe spasení gde pak Pán Kristus umřel na dřevěň kříži pro nás a za nás aby nás vykoupil ot vjecného zatracení tak dej Pánbu nebeskej amen. Pochválen Pán Ježiš Kristus.

Kolik je Pánu Bohů, jeden ve třech osobách Bůch Otec a Bůch Syn Bůch Duch svätej amen.

Pane Bože já se tobje poroučím a vodevzdávam se tobje do tvejeh svatejch boskejch ručiček abys mje ráčil a chránil a vopatroval vodefšeho zlého, nejsvjeťejší rány Krista Pána nastotisíckráte bujte pozdravený ke cti a chvále Boží Pánu Bohu Pánu Ježiši Panence Mariji svatýmu mi-lýmu Valentíčku ke ctí a chvále jejich. Oce náš a Zdrávas.

Já bíný hříšný odřikam se nepřítele zlého všeho nuknutí rady i skutků jeho vjeřim Boha Oce f Boha Syna f Boha Ducha svatého ý vjeřim docela co svatá všeobecná katolická cirkev vjeřiti poroučí tou svatou vjerou vyznávam se Pánu Bohu všemohoucímu Pane Mariji odo-stojné mace Boží všem božim svatým, k nim se dávam že sem mnohokráte hřešil myšlení skutků odpuštění mnoho dobrého proti desíti Boží přikázaní proti smrtelnej hříšní proti mysli života mého proti Pánu Bohu proti bližnému svému proti spasení nebe duše, želim toho srdečne o pro-sim o Bože muj abys mje ráčil své boské milosti uděliti a času popříti tak dlouhého že bych se mohl svých hříchu zdechati a potom vjecného spasení dojíti, protoš biju své hříšné srče a volám co my ony svým vjernym hříšníkům o Bože Oce muj milostiv mje hříšnému Bože Oče muj milostiv mje hříšnému Bože Oce muj milostiv mje hříšnému amen.