str. 456

lejto, nádoba na vodu, štoudev. lejžet, ležeti, lenda, švanda, zábava, libá, libové maso. linka, pěkná, vylínalá kráva, lišky, komínky {4) po stranách pece do komína, lišťák, lišák, chytrák, lochtidlo, lechtivý, lochtit lechtati, loupák, pluh k mělkému orání, loužek, rybníček, loužnice, nádrž, na močovku, loužovina, močovka, lunda, hubená ženská, lundvář, nunvář. lužnej, špatný, lyžiny, dřeva, na nichž spočívá voznice.

Madlot, zapražené brambory a knedlíky, machlat se, mazati se. machlovat, bíti. macholit, mačkati, popeliti se. makovec, těstový panák, posypaný mákem, mankýr, znamenák, jímž se označují řádky k setí. mapula, huba, ústa. masatej, kdo má hodně masa. mastit, bíti. matla-funda, nepořádná ženská, matlat se, mazati se. mazavka, piják, mazec, výprask, mela, nepokoj, trhání, neklidná mysl (mít mely), merendit se, vrtěti se. mergl, dříč, pracant, mergle, peníze, mezistruž, pole mezi 2 potoky, ostrov, měchatět, tloustnouti, micina, kočka, micik, kocour, mi-ňavej, špatný, malý. miskrovna, misgrubna, nádrž na hnojovku. mnětynka, hnětynka, placka, morák, dříč. morovatej, pracovitý, moula, nestyda, moulat, žvýkati, moušnik, nádoba na chytání much. mrákota, mdloba, mrncásek, drobný kořínek řepy. mrncat, toulati se. mrňavej, mrňafinatej, malý. mrť, smetí, drobné odpadky, muckovat, mačkati, objímati. mudla, zamazaný člověk, můdě, 1. kýla, průtrž, 2. velké břicho, panděro, muchlovat, mačkati, munyk, umazané dítě. mutla, mutlinka, huba, ústa. mycit, utahati a umazati (šaty), mycna, nepořádná ženská.

Nabančenej, napitý, nassáklý (o půdě), nabout se, obouti se. na-brnknout, ošiditi, nacakovat, rychle jíti, sáhovati, nacámovanej, opilý, načepit, vytahati za vlasy, načuřenej, opilý, napitý, naďasat se, vzíti na-sebe mnoho sukní, nádiva, hlupák, naďonďanej (šat), zchumlaný. nafrknout, naplniti, nacpati, nahnati někomu, postrašiti někoho, nahoucat, naplniti, nacpati, nahouďanej (šat), zchumlaný. nachlouštit se (o zemi), napíti se, nassáknouti. nakára, napomenutí, nákle, místo suché, které vymlela voda. nalajznout se, opíti se. nálešnik, oko, v němž drží lišně. namíchat, rozzlobiti, nanípat něčeho, naškubati (trávy drobné), napajtovat se, nacpati se, najísti se. nápěch, drobný, napěchovaný led. napoucat se, napucnout se, do sytá se najísti, nasazovat, štváti, naseknout se, nastrojiti se. nastýlač, kdo dává obilí do mlátícího stroje, nasuknit se, obléci mnoho sukní, na-škrapfuratět, naškrabati, špatně napsati, nášlapek, kus bláta na obuví, naštrachat se, naštroncnout se, nastrojiti se. natáčet, tancovati s někým, natroublej, přihlouplý, navařit, rozzlobiti, navrčenej, rozzlobený, mrzutý, nesávat (vejce), nésti (nevim, kde mi ty slepice nesávaji.)

Ňafálek, ňafik, psík. ňafat, štěkat, nípat (trávu), škubati, okusovati, nipka, špetka, nipna, zdlouhavá ženská, ňukat, schovávati se při hře.

Otcovák, otcův řemen, jímž jsou bity děti. ouhrabečnik, koš na ouhrabky. oupad, í. strán, svah, 2. závěj sněhová, ourus, drobný ovčí hnůj. ouřezek, malý, zavalitý člověk, oušefl, díra t kládě pro houžev. outory 1. spodná při síti, 2. strany pece. outrata, kdo utrácí, marnotratník, ouvinek, pružné dřevo, jež udržuje žebřiny ve správné poloze.