str. 32

Byla to zábava, kterou podnes vídáme a známe. Podnes mládež, vozíc se »na koníčkách«, či jak někteří říkají, »na kolotoči« (carrousel), snaží se navléci na železný prut nebo hůlčičku k tomu upravenou, železný nebo mosazný kroužek, upevněný na vrchu dřevěného kužele, někdy na vrchu vyzdobené čapky a pod. Zábava tato (Ringelspiel) je takořka přežitek a zbytek středověkého »honění ke kroužku« (annuli sivé coronellae cursus, Ringelrennen, Ringrennen). Nejezdili ovšem tenkráte »na koníčkách« dřevěných, než harcovali na svých ořích buď dokola nebo drahou přímou, majíce »dřevce«, na něž pokoušeli se »kroužek« nabodnouti. Arabové v Španělích znali prý toto »honění« ode dávna. Záhy vy-stroiuií »honřní« se skvělou nád-

10. Ohnivý kůň vítězný v cirkusu Bachově.*)

11. Skok Terezy Priceovy přes tabuli 12 stop dlouhou 1803.**)

herou také Italové. Kdysi o masopustě obětují rozveselení mladíci v Ra-venně mnoho peněz, aby byla zábava s kroužkem hlučně a slavně vypravena. Všechen všudy lid spěchá na podívanou, jak jezdci o závod kroužek napichují na dřevce a jak potom vítěz, kdo nejčastěji nabodl, vyznamenán před jinými zápasníky určenou k tomu odměnou.

Zábava tato šířila se s ostatními kratochvílemi rytířskými a požadavky poctivého chování dvorského dál a dále do zemí sousedních. Vedle Francouzů poznali ji a oblíbili si ji Němci. Honili u nich ke kroužku vzne-

*) »Mit gnädigster Bewilligung wird heute Donnerstag den 8., Sonntag den 10. und Sonntag den 11. September zum Letztenmahle die in ganz Europa berühmte Teutsch und Englische Kunstreiter-Gesellschaft des Herrn de Bach nebst Familie die Ehre haben, ihre ausserordentlicben grossen Vorstellungen mit einer Menge neuen Abwechslungen zu Pferde zu geben. Zum Beschluss wird ein gros-ses Feuerwerk abgebrennt werden, betittelt: Das feurige Triumph-Pferd.«
**) »Le grand Saut de Table de 12 pieds en voltigeant per Demoiselle Therese Price de Vienne (1803).«