mocí Pána Boha. — Pán Bňh všemohoucí jest hospodář příbyiku toho.

— Pán Bůh rač žehnat práce mej, tak budu ve všem požehnanej, ve vcházení i vycházení až do života skonání. — Žehnej Bože toho domu, vystavěl sem nevím komu, předně s Pánem Bohem. — Žehnej Pán Bůh tej mej práce, vystavěl jsem velmi těžce. Z toho budiž pochváleno jméno Pána nejvyššího. Z toho budiž pochváleno jméno Pána Nejvyššího. Dej Pán Bůh dobrý den. Žehnej Bůh toho domu. — Pochválen Buď Ježíš Kristus. Žehnej Bůh tomu domu, vystavěl sem velmi těžce, ubylo mně tuze z měšce. — O Bože, račiž mně udělit v tomto domě Boží požehnání. — Od tesařů a zedníků vysvoboď nás, Pane. — Budiž v tomto domě od Hospodina požehnání. — Pochválen Buď Pán Ježíš Kristus. Zachovej Bůh toho domu ode všeho pádu. — Pochválen buď Pán Ježíš Kristus. Žehnej Pán Bůh tomu domu, kdo v něm bude přebývat, rač mu Pán Bůh požehnání dáti a ode všeho zlého chrániti a zachovati. — Bože, dej pokoj tomu domu, stavím, nevím komu, kdo v něm bude přebývat, dej Bůh štěstí zdraví tomu. — Hospodář v domu jak Adam v ráji.

—Pochválen buď Ježíš Kristus. Tento dům vystaven s Pánem Bohem. Kdo v něm bude přebývat,Pán Bůh mu rač zdraví, štěstí a Boží požehnání dáti a po jeho smrti do radosti nebeský ho přijíti. Amen. — Hospodář každý svého domu pán. — Pochválen buď Pán Ježíš Kristus. Toto stavení jest vystaveno předně s Pánem Bohem. — Vlastní dům zlatem nezaplatíš. — Budiž Jméno Páně pochváleno. — Dej Bůh štěstí, toto stavení jest vyzdviženo s pomocí Boží. — Ve svém domě každý jest pánem. — V tom domě budiž od Hospodina Boha našeho pomoc. — Doma jak chci, u lidí, jak káží. — Ve jménu Nejsvětější a Nerozdílné Trojice Svaté, Boha Otce, Boha Syna, Boha Ducha Svatého. Zůstaň s námi. — Tento domek jest vyzdvižen, kdo v něm bude přebývat, Pán Bůh rač mu zdraví dát. — Žehnej Pán Bůh tomu domu, vystavěl sem, nevím komu, kdo v něm bude přebývali, Pán Bůh rač mu požehnati.    Zbt.

Rostliny v lidovém podáni.

(Marie Lisertová, Smilovice). Z českých prací: Primus Sobotka, Rostlinstvo. Koštál J., Rostlinstvo v podání lidovém. Z cizí literatury: Chevalier L. Der deutsche Mythus in der Pflanzenwelt. Prag 1876. — Glaassen J. Die Pflanzenwelt in Natur, Geist und Leben. Gütersloh 1897. — Döring W. L. Die Königin der Blumen oder die höhere Bedeutung der Rose an sich und in Beziehung auf die Gemütswelt, nach Naturanschauung, Poesie und Geschichte. Elberfeld 1835. — Friend H. Flowers and Flower-Lore. London, 1909. — Ettig Frz., Schilderungen, Sagen und Märehen au? der Pflanzenwelt. Gedichte. Grimma 1869. — Grandville J. J. Les íleurs animées. Texte par Taxile Delord. Bruxelles 1852. — Handtmann E. Was auf märkischer Heide spriesst. Mark. Pflanzen-Legenden und Pflanzen-Symbolik. Berlin 1900. — Kobell Fr. v. Ueber Pflanzensagen und Pflanzensymbolik. München 1875. — Kummer P. Deutsche Blumenwelt in Charakterbildern. Hannover 1879. — Lecoq H. D. Leben der Blumen. Leipzig 1862. — Moeller G. H. Die Blume im Lichte von Dichtung und Wahrheit. Passau 1879. — Perger A. Rr. v. Deutsche Pflanzensagen. Stuttgart 1864. — Pieper R. Volksbotanik. Unsere Pflanzen