str. 163

Kopřivové zprávu 14. října 1836 č. 36: Vzpomíná nejprve toho, že na jeho oznámení 14. července 1835 bylo mu missivem konsistoře 24. července 1835 č. 3904 oznámeno, že byl dožádán krajský úřad chrudimský, by ji chrasteckým úřadem ředitelským přidržel k řádné návštěvě kostela a cvičení. Na cvičení náboženské měla chodit v neděle a svátky i nebyla určena doba, po kterou měla býti cvičena. Lokalista píše, že se svým kooperatorem P. Karlem Gerstnerem všemožně se přičinil, by jí církvi a náboženství získal, avšak marným bylo poučování o Bohu a nesmrtelnosti duše a marným veškeré domlouvání, všechny dojímavé řeči a činy našeho spasitele přijímala pohrdavým krčením nosa nebo provázela je pohrdavým úsměvem! Při rozhovoru neodpověděla na 20 ani 30 otázek, anebo jen projevila svůj vzdor. Když pro nenavštěvování cvičení a kostela byla napomenuta ředitelským úřadem ehrasteckým, byla ochotnější, avšak setrvala při svém odporu proti naukám jí sdělovaným. Když lokalista již rok s ní bezvýsledně pracoval, prohlásila, že nechce chodit ani do kostela, ani na cvičení: »Na svět jsem nepřinesla nic; s sebou nevezmu nic; k práci a k poslušenství jsem se zrodila, a když dojde cíl můj, pojdu jako jiné hovado; katoličkou nebudu, dělají se mnou, co chtějí; věřit nic nebudu, a nač bych do kostela chodila i na cvičení, když to nic plátno není.« Lokalista dovolal se opětně pomoci ehrasteckého úřadu ředitelského a když ona se tam nedostavila, dal si ji zavolat, vyložil jí škodlivost její neposlušnosti velmi důtklivě a přičinil se, by ji s veškerou trpělivostí a učením na lepší myšlenky přivedl, avšak místo výsledku dostalo se mu vzdorovité odpovědi, že i když bude navštěvovat cvičení, nebude chodit do žádného kostela, a že také na chrastecký úřad v žádném případě se nedostaví. Brzo na to lokalista šel do Zalažan a tu mu na jeho mnohá dobrotivá slova neodpověděla, jsouc nejvýš zaražena, přikázal tedy u přítomnosti její hospodyně, by příští neděli přišla do kostela a na cvičení. Kateřina Kopřivová opustila službu a šla k své matce do Ostrova. To lokalista oznámil ředitelským úřadům chrasteckému i chroustovickemu, by tuto nepřístojnost odstranily. Úřad chroustovický dle svého přípisu 24. srpna 1836 potrestal její matku vězením a ji, dceru, přísně poukázal, by navštěvovala cvičení. Tato skutečně také přišla k lokalistovi, však churavá a předstírala, že musí u matky zůstati a o své zdraví pečovati. Chrastecký úřad ředitelský oznámil lokalistovi přípisem 14. září 1836, že Kateřina Kopřivová, poddaná z ehroustovického panství, bez tamního úředního povolení v Zalažanech sloužila a, vrátí-li se do Zalažan, nebude tam vůbec trpěna. Tím vyšla z jurisdikce lokalisty jenšovického, pročež tento psal chroustovickemu faráři o tom, že táž so v Ostrově na panství chroustovickém a ve farnosti chroustovické u své matky Magdaleny nachází, by tedy potřebné zařídil a ji do příštího svého seznamu blouznivců zapsal.

Dne 2. října 1836 (č. 78) psal lokalista jenšovický chroustovickemu ředitelskému úřadu, že Jan Třasák, 241etý syn Václava Třasáka z Men-touru (č. 26), »katolickofanatieký«, chce k evangelickému vyznání helvét-skému přistoupiti a s evangelickou se oženiti, i že, poněvadž nemá ani