hrabe«- (A. G. List ze dne 17. června). Srv. V. Fiajšhanse Česká přísloví, I. heslo »darmo 1.«

7. 1561. -»Kdo první časem, jistější právem« (A. V. Protokol, str. 8. poznámka v pravém rohu nahoře). Srv. V. Fiajšhanse Česká přísloví, I. heslo »čas 17«.

8. Mezi léty 1542 až 1545. Jakás záplata, takový i dílo. [Horní úřad kutnohorský píše p. Jindřichu Firšicovi z Nabdína a na Janovičkách stran cupusu do dolu Jedle:] . . . »když se eupusu nedává, že písař ani hutmán čím dělníkuom platiti nemají a dělníci taky tak dělají, jakž se jim platí vedle onoho přísloví: jakáž záplata, takový i dílo« .... (A. V. Koncept, volný list). 1529? [»Artykule od úřadu horního o nedostatcích nynějších na Horách Gutnách«:] . . . Pakli dělá [havíř], jakáž záplata, takéž i dílo. (A. K. h. o. čís. 136, koncept.)

9. 1541. Držeti něco co psa za ocas. [Všickni čtyři svrchní štaj-gýři kaňkovští dáli zprávu:] ... »a potom zplundrujíc ty doly [t. j. doly Plimli Mladou a Starou na couku Kaňkovském] i dadí je králi JMti, neb je nyní drží co psa za vocas, rovně jako Šafary [t. j. jiný důl na témže couku; slova od »neb« po »vocas« jsou přeškrtnuta] ... (A. K. Zprávy. L. 15„) — 1529. [Na schůzi kutnohorských pánů obecních dne 4. září 1529 jednalo se o tažení proti Turku. Páni tito pravili mezi jiným:] »že sic potřeba nutná, ale poněvadž hory drží se těžce a jako za vocas, a protož s jinými městy nemají v to potaženi býti, aby táhli« . . . (A. K. Lib. memorab. na 1. 1529—30, F. 45, nová pag. 216.) Srv. V. Fiajšhanse Česká přísloví, I. heslo »držeti« 11., kde místo o psu řeč o úhoři.

10. 1529. Dáti něčím o zem. [Svrchní štajgýř Zikmund Prášek oznamuje dne 5. listopadu před úřadem horním, že vody ve Flašařích, dolu na couku Oselském, následkem nedostatečného čerpání stoupají, a praví:]

.....»jestliže koní přikoupeno nebude, že těmito horami dáte vo zem«.

{A. V. Protokol z r. 1529, str. 5.) Viz o tom zde též čís. 16.

11. 1565. »Petr permistr vznášel z strany havéřův kaňkovských, že se nedostatek v nich nachází, a to za tou příčinou, že toliko stance po 18 groších [t. j. týdně] mají a na těchto horách [t. j. na t. zv. horách Stříbrných čili v jižním revíru] na den po 4 groších jim dávají, a dělají, co by na vlka zavolal a tak majíc folk na tyto hory se táhnou« (A. V. Protokol z r. 1565, str. 5). — Srv. vysvětlení Palackého v Dějinách národu českého (Praha, 1877 3 vyd.) III č. 3., str. 307: po uhersku »vlka volati«, t. j. v autěku hledati spásy (k r. 1439).

12. 1541. [Svrchní štajgéři, Zikmund Prášek a Linhart Mládek podávají zprávu o havéřích ve Flašařích a v Roštruchu, dolech to na couku Oselském:] »i jsú zpurní, nedadí sobě slova říci, hned hrozí vitem< (A. K. Zprávy, L 12). Srv. k tomu rčení: das thue Sanct Veit, nicht ich! to aby čert dělal, ne já (Německočeský slovník od Dra Jos. V. Ster-zingra, II. díl str. 1221).

13. 1550. Kdo se přezení a domy překoupí, nerad bohat bývá (A. K. Protokol z let 1545—1554, N 11; přípisek písařův na dolejším okraji listu).