str. 289

polož sv. krucifix, aby skrze to tajemství převeliké ten poklad zůstal stát tak skutečně, jako jest Maria panna čistou pannou před porodem, při porodu a po porodu pána Ježíše Krista, pak se staň v moci Boha všemohoucího, udělej okolo pokladu následující kolo, to však nic nedělá, třebas přes ty peníze psal aneb nepiš než jak umíš. To znamení také musíš udělat.

Když začneš kopat, udělej okolo sebe' krajs tou svěcenou křídou, též když chceš virgule klonit nechat a je držet a to nikdo nezapomeň, jak máš předepsáno.

Tak já tebe z lásky bližního napomínám, neb toto jest z rozličných písem sebrané, které duchovní a v svatém písmě zkušení složili.

Klíč svatý a modlitby tajemství plné, kterými všechny poklady otvírati se mohou, jenom k tomu patří dobře zdělané a řádné posvěcené vyrgle. Tak klekni na kolena a modli se ke cti a chvále nejsvětější Trojice a umučení Pána Ježíše Krista, svaté Heleny, sv. Koruny, sy. Gabriela a těm svatým jménám, jak jsou vyrgule křtěny a všem sv. věřícím 15 Otčenáš a Zdrávas Maria a třikrát Věřím v Boha a udělej 3 kříže před sebou a řekni:

Ve jménu Boha, Ot-f-ce, Boha Sy-|-na, Boha Du-|~cha svatého.

Já: N: N: zaklínám tebe místo N: při té moci vtělení a z neposkvrněné Panny Marie narození a nejsvětějšího Jména Ježíše.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Náhrobní nápisy z českých hřbitovů.*) @P@Nápisy ze hřbitova ve Vamberce.

Nápisy ze hřbitova ve Vamberce.

Brzy, věrná choti tebe, dobrá matko dítek svých, odloučilo od nás nebe, zarmoutilo srdce tvých; naději však pevnou máme, až vyprší žití čas, že se s tebou tam shledáme v nebes říši jistě zas.

Jako růže v plném pne se květu, sluncem parným vadnouc opadá, tak sem žila krátce v outlém věku, schvátila mne smrti ukrutná. Vás sem opustila, rodičové míli, pro mne bolestně tu slzící; Tebe, sestro drahá, bratři roztomilí, přátelé zde hořce kvílící.

Naděje však radostná nám květe, že se opět v nebi shledáme, jak nám za to ručí písmo svaté, slavné z mrtvých vstání doufáme.

Spěte v Pánu, drazí ostatkové, spojení smrtí neuprositedlnou, jenž ste vždy co hrdinové povinost plnili sobě svěřenou !

(Představenému.)

Díky vám, rodiče, za vychování, které nám skrze vás se dostalo; odměnit ale jen ten nad hvězdami může vám, co zde vynaloženo.

*) K dotazu, má-li někdo podobné sbírky nápisů náhrobních, posláno několik delších příspěvků zajímavých, jež otiskneme, jak se vhodné místo v Českém Lidu uvolní.