str. 298
Hoši sivé pověsti čerpali také z Lederera nebo z ústního vypravování pamětníků starých plzeňských tradic, jichž bylo tehdáž ještě hojně na živu.    Jaroslav Schiebl.
Pověsti o Žižkovi z P o d b r d s k a. Na Hořovieku u Hostomicpod Brdy je víska Ohlumeček (Malý Chlumec), zvaná prostonárodně Žižkov, protože tudy průsmykem v Brdech mezi Malou Babou a Hradcem Žižka se svým vojskem táhl. Královský hrad Tetín byl prý Žižkou, vyvrácen ze zlosti, protože Karlštejna nedobyl. Od té doby leží Tetín v rozvalinách a zia nedlouho nezbude po hradě ani památky. Křivoklát pr\r nebyl Žižkou rozbořen, protože prý se ptal po »Křivohnátě«, jak lid zdejšího kraje dodnes vypravuje.    František Bidrman.

Stehlík d o d á v á do tá b ora Ž i ž k o v a. Když Žižka s Pražany Plzeň oblehl, tu Bartoloměj Stehlík ještě let neměl. Přebýval s matkou isvojí ve «vém obydlí a v zahradách a nemoha na teta čas žádné živnosti vésti, nosil všelijaké ovoce a věci zahradní do vojska Žižkova a tak maje pokod, s Markétou matkou svou se živil až do osvobození Plizmě při nich. (Jo®. Strnad, Pověsti o Plzni; z rukopisných, v archivu zemského musea uložených zápisů staré rodiny Stehlíků v Plzni, Plzeňské Listv 1899, č. 271.)

Jaroslav Schlebl.
Chodský kněz v Plzni u p á 1 e n, V době, kdy Bohuslav ze Švamberka z Plzně odtáhl ku pronásledování Žižky a k dobytí Zelené Hory, uchopili se Chodové zbraně a táhli za vedení jednoho svého kněze, až po zuby ozbrojeného, ku Plzni, aby tohoto města pro Žižku dobyli. Mezi Domažlicemi a Horšovým Týnem byli 1. května 1420 Bohuslavem ze Švamberka napadeni, poraženi, zjímáni a do Plzně vedeni, kde jich vůdce (kněz), který doufal slaviti do Plzně vítězný vjezd, byl na náměstí za hlaholil trub veřejně upálen. (Heber, Burgen IV. Str. 19.) O této příhodě není ani v historických pramenech, aniž v kronikárskych zápisech plzeňských ani zmínky.    Jaroslav Schlebl.

Ž i ž k o v a p o d o b a. (Eeimbrandtův obraz.) Večerní vydání »Národních Listů« dne 21. února 1924 čís. 51. v rubrice »Z kul-tunního života« uveřejňtije domnělý obraz Žižky cd Rembrandta. (Obsažná zpráva z »Gazette des Beaux-Arts« z r. 1874.)

Rudolf Janovský.

Žižkův buben na radnici v Plzni. Pokud ještě byla v paláci radnice (nynější zasedací síň obecního zastupitelstva) vystavena městská zbroj, nalézal se ve sbírce této-, která byla později přenesena do městského historického musea, také veliký buben, o kterém šla pověst, že jest potažen kůží, staženou ze Žižkova těla. Dostala prý ho Plzeň za to, že od Husitťi a Táborů tolik protivenství vytrpěla. Buben tento prý má zázračnou moc.