str. 302

Ke zvláštním povinnostem tohoto úřadu náležel: a) Dohled a udržování práv vrchnostenských (zvláště při listinách hraničních, trhových, nájemných, při služebnostech). — b) Výkon zeměpanských zákonů (pokud byly v moci panství) a dozor nad jich přesným dodržováním. — c) Vedení a dohled nad obecním jměním (ochranných) měst i městysů a poddaných vsí. —-d) Výkon soudních věcí nesporných a právních vůbec, kde tak zvaný šlechtický soud není přikázán zvláštnímu vrchnostenskému úřadu soudnímti. — e) Dozor panství a kontrola nade všemi vrchnostenskými úřady, úředníky i zřízenci a jich výkony; nade všemi panskými, movitými i nemovitými statky, důchody, užitky (příjmy) i výdeji; udržování i rozmnožování těchto užitků, zmenšování výloh. — f) Vedení státních jednacích protokolů, různých vrchnostenských protokolů (všech ťiředníků), přehled všech vůbec nařízení (veřejných i soukromých), jakož i celé registratury. K tomu připojeny jsou v knize některé formuláře. Ze zákonníku odvolává se učebnice nejvíce na známou sbírku Rothovou. V 17. a 18. věku (do r. 1750) slul ředitel panství hejtmanem, po r. 1750 direktorem a před Bílou Horou purkrabím, který měl v 15. a 14. stol. také, ba výhradně na péči věci válečné a obranu hradu.

Úkony berního úřadu byly jednak daňové (kde po r. 1750 podléhal berní i krajskému úřadu a tamní krajské kase); jednak mimořádně svěřené politické a poddanské záležitosti, jež vykonával v zastoupení nebo společně s ředitelem panství-.

Správa daňová. Vlastní úřední agenda těchto panských berních, kteří po r. 1750 byli zkoušeni a bráni do přísahy u krajských úřadů (při čemž vlastní zodpovědnost jejich se záruku vrchnosti v záležitostech pokladny i účtů stále trvala), byla tato: >

Přímé daně, a to: pozemková a její předpisující soustavy, jakož i vedlejší příplatky a přirážky, hudební dávka, důchod pro guvernéra Cech z královské rodiny, důchod pro opätku ústavu šlechtičen u sv. Jiří v Praze z královského rodu, daň domovní.

Nepřímé daně: výdělková daň, potravní daň a Vlastenecká vzájemná pojišťovna domů proti ohni (po r. 1827), přistoupení a příspěvky k ní.

Všecky tyto daně, důchody a platy bylo nutno předpisovati, vyměřovati, vybírati, účtovati a odváděti, vymáhati nedoplatky, vésti pokladnu a různé účetní práce, pečovati o berní pokladnu a o berní obilní fond, jejich účet a kapitály, o vojenské dodávky do vojenského skladiště, pro vozy, transporty a ubytování, dozírati na dělení statků (pozemků), vyšetřovati