str. 163

jehož vajíčko lest buď neporušeno, nebo jenom na jedné straně proraženo, dostane podle ujednání buď »procikané« vajíčko, nebo pětihaléř. To stanoví se před cikáním.

Síla vajíček ? cikání zkouší se již doma slabými údery na přední zuby. Poznává se to podle zvuku. Z celé mísy červených vajíček mnohdy se .iich jenom několik hodí. Tuto zkoušku na zuby dělávají ještě soupeři před cikáním. Každý dá svému protivníku své vajíčko, aby je protivník zkusil. Při tom se protivník dobře pozoruje, aby přílišným tlukotem na zuby vajíčka nepoškodil. Učiní-H tak, zaplatí vajíčko.

Zkusivše sílu vajíčka protivníkova, zkoušejí ještě jednou své a důvěřuie-li každý svému, začnou cikati. Jeden drží dolej vajíčko a druhý ciká, tluče. Tlouci se má špička na špičku a pomaloučku. Ale tu se stává, že oba hledí nastaviti vajíčko trochu tak, áby špička jednoho narazila poněkud stranou na špičku vajíčka protivníkova a tak mu vajíčko prorazil. Zpozo-ruje-li rázem jeden z cikajících, že se mu to' nepodařilo, rychle eikne podruhé přímo na špičku proeiknutého již vajíčka, aby úskok svůj zakryl. Bylo-li cikáno1 příliš stranou, hráči obyčejně se nepohodnou nebo i bez dalšího rozejdou. Někdy jsou vajíčka velice pevná,.

Má-li kdo rejska, smolíka, nedá,vá ho na pokus protivníkovi pod záminkou »aby mu vejce nerozbil«. Stane-li se, že přijdou dva se smolíky a začnou cikati, pěkně to zvučí! A hle, buď se oba v tichosti rozejdou, usmívajíce se, nebo' vytáhnou jiná vajíčka a beze zkoušky cikají, jen aby se neprozradili, neboť by potom nikdo s nimi nechtěl cikati. Obyčejně však okolostojící, jsou-li již starší, prozradí je, varujíce jiné: »SNN« nebo »S tím necikej — má smolíka!« Tím jest po cikání...

Má-li však jenom jeden z cikajících smolíka, hned se to nepozná. Zůstane-li však jeho vajíčko po několikerém cikání úplně neporušeno, již roste' a roste podezření, že má smolíka. Již t, ním nikdo nechce cikati. Aby podezření vyvrátil, dá smolíka veřejně do kapsy, kde má jiné podobné vajíčko, které místo smolíka po chvíli vytáhne ? ? cikání vybízí. I ke zkoušce je dá. Prohraje-li, nebo aspoň-H jedna strana jeho vajíčka jest prociknuta, podezření jest odstraněno, a se smolíkem se ciká dále.

Má-li však »holka« smolíka, bývá to obyčejně velice čiperná dívka, má vždycky kolem sebe »chlapce«, »hochy«, zvláště je-li hezká nebo i bohatá, kteří s ní chtějí cikati. Procikají li hoši několikráte způsobem dříve naznačeným, již veřejně jí říkají: »Máš smolíka!« »Nemám!« »Máš!« »Nemám! — Jen »poďte« cikat!«

Dokud se holka drží a podezření sama nějak nesešili, jest dobře, Ale usměje-li se, nebo snad na útěk se dá, jak se to oby-