str. 187

E, které však není nutně zapotřebí. — Průvod pohybuje se pak z. pravé strany na levou a zpívá se píseň: Neseme, neseme má-jíček, uťal ho, uťal ho Janíček, pěkně zelený, květy zdobený náš stromeček. (Srv. Bakeš, Královničky, v Brně 1889, str. 3.) Tato píseň se opakuje a:si třikráte (řídí se vše podle místa), až kruh ?? spojí. Když přibližuje se král s májíčkem ? poslední králence E, podá jí stromeček a ona popojde několik kroků z, kruhu. Král však jde do středu, kamž byly králenky C s praporcem a královnou B, doprovázenou králkami D, vešly. Tyto ukloníce se, pustí pentle a vstoupí na místo, kde praporec byl, mezi ostatní dvojice. — Zpívá se píseň »Vyletěl sokol na zelený bor«. Při první sloce této písně chodí dvojice, držíce se za ruce áo kola, při druhé vloží jedna králka druhé ruce na boky, tato ruce na ramena své družce a počnou tancovati »točinky«; je to tanec sousedské podobný na tři tempa. Na první sníží se dvojice na levé noze, na dvě pozvedne se a na tři se otočí. Při třetí sloce se opět chodí; při čtvrté a šesté tančí se »točinky«, při páté o sedmé se opět chodí. — Zpívá se píseň 3. Nyní se chopí králky za ruce a utvoří kolo, pějíce: »Máme králku ohromu, velmi polámanú« a točí se napřed vpravo, pak vlevo, posunujíce jednu nohu ? druhé, kdežto královna pod praporcem zavěsí své pravé rámě v pravé královo; král otáčí se kolem sebe a královna, pokulhávajíc, otáčí se kolem krále. Zpívá se píseň 4: »Ha jsa, ha jsa, má králenko, ha jsa! Nechodívaj do hospody bosa.« (Srv. Sušil, Moravské národní písně, str. 756, 757.) Králenky postaví se vedle sebe, ovinouce jedna druhé ruku kolem pasu, druhou ruku zabočí. Nyní opisuje každá dvojice zoubek s točinkou; na první takt vykročí dvojice dva kroky vpravo, na druhý takt dva kroky vlevo, na třetí a čtvrtý otočí pravá králka levou na gest kroků celým kolem. Přestávka^ což opakuje se při každé sloce. — Zpívá se píseň 5: »A co ten král za královnu dostal«. Králenky postaví se těsně ? sobě obličejem, ruce zabočíce, tančí hvězdu a to: každá půl hvězdy o čtyřech cípech. Jelikož první a čtvrtý cíp spadají v jeden (povstává ? těchto dvou čtyřcípých polovin jen šesticípá hvězda. Na první tři takty královničky v protiv ném směru na čtyry kroky zpět a druhé čtyry kroky vpřed — jeden cíp hvězdy — na druhé tři takty tančí králky druhý cíp a na druhou sloku ostatní dva cípy, půl hvězdy. — Zpívá se píseň 6: »Cib, cib, cibulenka«. Nyní tančí dvojice svaz a souvaz, tvořící dvě křížem ležící S. Dvojice podá si pravé ruce, stojíc mimo sebe, obličejem proti sobě. Na první čtvrt sníží, na druhou čtvrt zvedne se cella dvojice (cibuluje), na druhý takt popojde dva kroky kolem sebe, v třetím a čtvrtém taktu se totéž opakuje, v. pátém a šestém podají si králky levé, v sedmém a osmém pravé ruce, kráčejíce kolem sebe, v taktech devátém a desátém