str. 86

Dr. Friedrich Lauchert: Geschichte des Physiologus. Strassburg, K. J. Trübner. 1889. LF. XVII. (1890).

Dr. Robert Reinsch: Le Bestiaire. Das Thierbuch des normannischen Dichters G. le Clerc. Leipzig 1890. LF. XVII. (1890).

K. Müllenhoff: Bsovulf. Untersuchungen über das angelsächsische Epos und die älteste Geschichte der germ. Seevölker. Berlin 1889. LF. XVII. (1890).

O pouti rytíře Oweina do Očistce sv. Patrika. Referuje—. LF. XVIII. (1891).

Josef Košťál: Chléb v pověrách a zvycích lidu českého. Diví lidé v názorech, pověrách a zvycích lidu českého. Světýlka a žhavý muž. (Výroční zprávy reál. a vyšš. gymn. v N. Bydžově za r. 1886, 1889, 1890.) LF. XVIII. (1891).

F. Věcovský: Pověst o sv. Grálu. (7. výr. zpráva městské čes. vyšší dívčí školy v Plzni 1890.) LF. XVIII. (1891).

Jiří Polívka: Drobné příspěvky Iiterárně-historické. Praha 1891. ČČM. 1891.

Český Lid. Sborník věnovaný studiu lidu českého v Cechách, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku. I.—II. ČČM. 1891, 189i

Jakob von Falke: Geschichte des Geschmacks im Mittelalter und andere

Studien auf dem Gebiete von Kunst und Kultur. ČČM. 1893. Dr. č. Zíbrt: Zápisky P. J. Šafaříka о pracích bibliothečních a pomůckách bibliothečního úřednictva. Praha 1898. (Zvi. ot. z časop. Sběratel III. 5—6.) ČČH. 1900, 85.

Leo Reinisch: Die Somali-Sprache. Nár.

sbor. č. VII. (1901). El. Sklarek: Ungarische Volksmärchen.

Nár. sbor. č. VIII. (1902). V. Mrštik: Glossy к pohádkám o Kristu

a sv. Petru. Nár. sbor. č. VIII. (1902). A.Kraus: Stará historie česká v německé

literatuře. Wiener Abendpost. 28. II.

19U3.

Schwaigerův Hastrman. Paedagog. Rozhledy 1904.

Povídky lidu Opavského a Hanáckého. Vydal a komentářem kriticko-biblio-grafickým opatřil J. Polívka. (Rozpravy Čes. akad. tř. III. č. 43.) Praha 1916. NVČ. XI. (1916) 340 n.

Anmerkungen zu den Kinder- und Hausmärchen der Brüder Grimm. Neubearbeitet von Johannes Bolte und Georg Polívka. Leipzig, Dieterich Bd. 1., Nr. 1—60 1913. Bd. IL, Nr. 61-120 1915 8°. NVC. XI. (1916) 441 n.

II Literární dějiny, divadlo a umění výtvarné.*)

Pays Slaves. (Referát.) Le moyen äge. 1889.

Catalogue des ouvrages francais traduits en tcheque. Publié par 1'Álliance fran-caise de Prague. Prague 1889. (Referát.) LF. XVH. (1890).

U Němejce. Lumír 1901.

Renard —. Ľannée sociologique. (Referát.) Česká Mvsl 1901.

O Tainovi. (Referát.) Česká Mysl 1901.

Filosofie literatury u Taina a předchůdců. Praha, J. Laichter 1902. Rf. Lumír

XXXI. (1903). (A. Novák).

Bohemia. (Výroční referáty o české literatuře.) The Athenaeum. Londýn 1893 až 1904.

Božena Němcová. (Glossy к životopisu.)

Nová čes. revue II. 19Ö5. B. Němcová: Divá Bára. Otiskl —. (Zeň

z literatur sv. VIII.) Praha, J. Laichter

1905.

Selma Lagerlöfova: Poklad pana Arna. Přel. J. Kopecká. Üvod napsal —. Praha 1905.

Úprková výstava. Zlatá Praha 1905. Eine Landesbibliothek. Čech. Revue I. 11907).

Listy Jana Nerudy Terezii Marii Macháčkové. 1864—5. (Spolek výtv. um. Mánes svým členům na r. 1907.) Redigoval —

Nové dějiny starofrancouzské literatury. Věstník Čes. akad. 1908.

*) Druhý oddíl soupisu jest ovšem velice neúplný. Chybí zejména podrobný výčet referátů, feuilletonů, kritik divadelních, essayí atd. z časopisů (Lumíra, Nové čes. revue a j.), jakož i z denních listů, kdež vycházely pod různými značkami (na př. přečetné stati v Nár. Listech pod značkou S atd.). Jen soupis feuilletonů z Nár. Listů obsáhl by několik set čísel. Proto jsem se v této části omezil na díla vydaná knižně, přibrav ze studií o literatuře, divadle a umění výtvarném pouze ty, jež mají vztah k národopisu. Třeba tedy tento soupis považovati toliko za pokus shrnouti aspoň část vědecké a kritické práce Tillovy.