str. 112

nejen konsument, ale i obchodník a průmyslník snadno může se orientovati, kde, v kterých okresech ty které výrobky se produkují; může se však ihned také poučiti o typických zvláštnostech zboží, pocházejícího z různých krajů. Kde jest toho potřebí, uvádí museum pro srovnání cizí produkty. Sbírky jsou dle toho instalovány tak, že znázorňují nynější stav, jeho podmínky; retrospektivou nastiňují stručný jeho vývoj a srovnávacími exposicemi plní zejména úkol nabádavý, naznačují cesty vhodných reforem. Mají oddělení hospodářské statistiky, agrogeologické (vzorky ornice, průřezy půdy), oddělení rostlinné produkce (vzorky semen, ukázky ornice, klasů, ukázky průmyslového zpracování, ukládání sklizně, znázornění chorob rostlin atd.), oddělení pokusnické, oddělení zoologické (zvířata zemědělství užitečná i škodlivá), mlékařské, oddělení zemědělského průmyslu (mlynářstvi, pivovarství, cukrovarství, lihovarství, provaznictv! a j.), oddělení zemědělské práce (nářadí a strojů), vzorných hospodářských budov, primitivních zaměstnání (rybářství, pastýřstvi), lesního hospodářství, včelařství, hedvábnictví atd. Mimo sbírkami působí museum i přednáškami, výstavami a publikacemi, knihovnou (o 42.000 svazků) a adresářem producentů a obchodníků. Otevřeno je denně zdarma a docílilo od svého otevření — tedy asi za 10 let — návštěvy bezmála 2 milionů osob. Museum zaměstnává 4 úředníky vědecké, 3 kancelářské a 24 laboranty-dozorce. Náklad věnovaný ročně vládou na museum je cca 140.000 korun, z nich je 60.00J kor. na platy osobní.    -z.

@----------------------

Město Solnohrad uchází se — následujíc příkladu Krakova, který získal pro své sbírky královský Wawel — o propůjčení Hohensalzburku, kde by po válce umístilo všechny musejní a umělecké sbírky solnohradské. Spojení s městem je opatřeno lanovou drahou, takže by asi ani citelně nepoklesla návštěva sbírek. To tím spíše, když solno-hradský zámek je sám o sobě cennou, pozoruhodnou památkou historickou a uměleckou. Dosud slouží část Hohensalzburgu za kasárna; větší část jeho však je neobydlena. Hohensalzburg-hrad ie vlastnictvím mocnářovým.    -z.

V Německu již od let dobře postihují, jaký hluboký význam a působivost pro národní myšlenku má poučování vbstivědné. Tak v samém Bavorsku je nad 140 místních domovědných museí! A že jihoněmecká musea nejsou ústavy zápasícími o svou existenci, svědčí na př., že místní museum nevelkých Burghausen dostalo od kr. vlády bavorské na své zařízení 100.000 mk., museum v Überlingen (městě sotva s 10.000 obyvateli) od kr. vlády virtemberské, svého města a několika soukromníků 180.000 mk.     -z.