Vázání pleny na Plzeňsku.

Podává Jan Koula.

S vyobrazením.

Zajímal jsem se v Ejpovicích u Plzně delší dobu o pleny okolí plzeňského, přeskvostně a bohatě vyšívané, které čítati dlužno k nejkrásnějšímu a nejumělejšímu, co v cechách v lidovém umění se provedlo.

Podobně jako důležité je v čas zjistiti, jak se nosívaly velikó křídlaté holubinky se křídly až na osmdesáte centimetrů dlouhými, pokud jsou ještě pamětníci a pamětnice, podobně zdálo se mi závažné vyptati se na nošení uvedených vzácných plen.

Řídící učitel pan J. Seitz v Ejpovicích, se kterým jsme se z podobných příčin již vícekráte byli sešli, vyhledal staré selky ejpo-vické, které za mládí svého pleny vyšívané nosily a vyšívaly. Tyto nejen vše vysvětlily, nýbrž i mladší ženu ustrojily, abych názorné obrázky pro Český Lid (viz str. 224.) mohl nakresliti.

Podle jich výpovědí nosily vdané selky pleny za největší parádu na hlavách o hlavních svátcích i při nejslavnostnějších příležitostech, a to ovšem jen do kostela nebo po dobu kteréhokoli slavnostního nebo významného obřadného jednání.

Plena přeložila se před kladením na cíp, při čemž nevyšívaný roh, o něco menší, zůstal skryt a naškrobila se i sežehlila hlavně tak, aby obruba, kol obličeje šátkem povstalá, byla co nejpevnější.

Plena takto připravená byla vázána přes křídlatou ho-lubinku a její klopená křídla, což nošeno bývalo vdanými ženami (proto na obrázku k vůli srovnání vedle ženy s plenou i žena v ho-lubince) a uvázána volně v předu na jednoduchý uzel tak, že oba přišly v předu ozdobně k platnosti.

Illnstrace nejlépe ukazuje, že sice povstala tak úprava hlavy do velkých rozměro, která však má tía Domažlicku a českém jihu mnoho zjevů obdobných. Mimo to pak sluší uvésti, že drobné a prolamované vyšívání bílé pleny a její vzdušné uvázání každý nepoměr dobře vyrovnalo.

Při vázání pleny na hlavu dbalo se také toho, aby nad čelem

uprostřed vyvinul se při pevné obrubě pleny „žlábek", či „hubička",