Moravské výšivky na Národopisné výstavě.

Píše J. Klvaňa.

Nedávno se mne přítel otázal, kterým že asi výšivkám na naší Národopisné výstavě bych přisoudil palmu, první místo, českým, moravským, slezským neboli slovenským ?

Pro prvý okamžik byl jsem na rozpacích.

Zablýskly se před mým zrakem překrásné, tmavoěerveným hedvábem vyšité pleny severočeské, půvabné ve svém ornamentu i ve své formální dokonalosti, vzpomenul jsem na nevšedně bohatě prolamované práce z Plzeňska i na krásné, něžné pleny a holubinky středočeské!

Pak zaletěl jsem zase do oddělení uhersko-slovenského, kde nás tak překvapovaly azurové, hlavně hrachovinkované obrovské plochy tak zvaného šití žilínského i rostlinně-ornamentální bohatost výšivek ze stolic podunajských, hlavně prešpurské a nitranské.

Když však uchýlil jsem se do oddělení moravských a probral tu spoustu prací našich moravských žen, prohlédl ty rozmanité úvodnice, koutnice, *) šatky, pleny, fěrtůšky, dýnka starých čepců slováckých, proužky z rukávec atd., všiml si jich ornamentálně i technické různotvarnosti a posoudil barevnou jich krásu: tu nemohl jsem k otázce dané po několikahodinném provádění přítele sbírkami výšivkovými odpověděti, leč že přece jen moravským věcem přísluší místo první. A přítel by] úplně přesvědčen, přesvědčen vlastníma očima.

V moravských výšivkách je bohatá náplň myšlének ornamentálních i technických, bohaté množství stop historických od dob prastarých až do pivabného rokoka. Je tu mnoho rázovitosti bezpečně jednotlivé kmeny moravské charakterisující.

Snadno tu po jisté praxi rozeznáte výšivka valašskou od hanácké a od slovácké, mezi slováckými dokonce dobře výšivku z Hra-dištska od práce z Ostrožska, z Vičnova, Nivnice, Velké, Kyjova, Břeclavy atd.

Ve vzorech ze Starého Hrozenkova seznáte ornamentální typ, který neuvidíte nikde jinde, v žádném slohu, v žádné době a směle můžete jej pokládati za nejstarší moravský, snad zpříma pohansky starý. Rovněž prastaré motivy ornamentální najdete na vkusných šatkách z okolí Velké, z nichž mnohé ovšem jeví příbuznost se soused-

*) Říkám koutnice místo obvyklé snad někde boudnice, proto že ženy bývají »v koutě« i na Slovácku i na Valašsku a jistě většinou i na Hané. Lid ostatně tak také po většině říká.