str. 229

O všem tom přesvědčily nás poklady, vystavené na výstavě Národopisné, jakož i vzácná sbírka moravských výšivek, uložená v »moravské« selské síni v Museu království českého v Praze, právě pořádané od prof. J. Kouly vedle »české« selské síně tamtéž.

Panství Vysoký Chlumec v táborském kraji za doby předbělohorské (v roce 1617).

Napsal J. Pudil. @PP@(Dokončení.)
(Dokončení.)

Na popis vesnice Marky následuje v knize popis města Sedlčan Staré a Nové město Sedlčany. Staré město bylo na čtyři čtvrti rozděleno. V první čtvrti bylo 33 domů a 150 obyvatelů; v druhé čtvrti bylo 31 domů a 148 obyvatelů; v třetí čtvrti bylo 31 domů, dům Pětipeský prázdný a 109 obyvatelů; v čtvrté čtvrti bylo 37 domů a 115 obyvatelů. Nové město bylo též na čtyři čtvrti rozděleno. V první čtvrti bylo 40 domů, v druhé čtvrti 5 domů, v třetí čtvrti též 5 domů, v čtvrté čtvrti bylo 22 domů a v celém Novém městě 268 obyvatelů. Celé město — Staré i Nové — čítalo 204 domů a 820 obyvatelů. Nyní mají Sedlčany 307 domů a 2539 obyvatelů.

Vesnice byly na rychty nebo jak v knize stojí na ouřady se-řáděné: Ouřad rudolecký: ves Libině 4 hospodáři, 2 chalupy, 4 podruzi, 70 obyvatelů [nyní 15 domů a 176 obyvatelů]; ves Doubravice 1 hosp., 4 chal., 2 podr., 42 obyv. [15 d., 151 obyv.]; ves Záduší (zaniklá) 1 hosp., 2 podr., 7 obyv. (ke Kosové Hoře); ves Kudolec 2 hosp., 4 podr, mlýn, 14 obyv. [5 d., 39 obyv.]; ves Pod-háj 5 hosp, 2 chal., 3 podr., 65 obyv. [17 d., 122 obyv.]; ves Lin-hartice (zaniklá) 2 hosp., 3 chal., "2 podr., 61 obyv.; ves Klimětičky (zaniklá) 1 hosp., 1 chal., 20 obyv. Ouřad nechvalský: ves'Nechválíce 2 hosp., 9 chal., 1 krčma, mlýn nájemný, 81 obyv. [30 d., 242 obyv]; ves Libčice 5 hosp., 2 chal., 64 obyv. [11 d., 87 obyv.]; ves Bratříkovice 5 hosp., 2 chal., 53 obyv. [21 d., 184 obyv.]; ves Mokrány 4 hosp., 5 chal, 4 podr., 64 obyv. [20 d., 154 obyv.]; ves Bratřejov 5 hosp., 2 podr., 36 obyv. [22 d., 189 obyv.]; ves Vitín (díl k Petrovicům) 1 hosp., 10 obyv. [22 d., 143 obyv.]; ves Lhota Vilasova (díl k Obděnicům) 2 hosp., 10 obyv.; ves Lhota Žemličkova (díl k Obděnicům) 2 hosp., 8 obyv.; ves Meznéj (Mezné) 3 hosp., 1 chal., 28 obyv [13 d., 107 obyv.]: ves Vylín (díl k Nadějkovu)