str. 231

ves Drahnětice 14 chal., 3 podr., 94 obyv. [20 d., 174 obyv.]; ves Bažejovice 18 chal., 3 podr., 125 obyv. [34 d., 260 obyv.]; ves Jezviny 4 chal., 1 podr., 19 obyv. [9 d, 54 obyv.]. Ouřad zvěsto-nínský: ves Zvěstonín 5 hosp., 1 podr., 39 obyv. [9 d., 68 obyv.]; ves Svořice (Svoříš) 8 hosp., 1 chal, 1 podr., 59 obyv. [20 d., 132 obyv.]; ves Hodkov 3 hosp., 4 podr., 30 obyv. [8 d., 66 obyv.]; ves Zbelitov 4 hosp., 1 podr., 28 obyv. [7 d., 44 obyv.] ; ves Plechov 3 hosp., 2 podr., 22 obyv. [4 d, 36 obyv.]; ves Businy (neznámá) 1 hosp., 10 obyv. Ouřad brtecký: ves Brdce 9 hosp., 2 podr., 74 obyv. [22 d, 153 obyv.]; poznámka na gruntu Jana Vlčka dcery Anna 32 let, Kateřina 22 let a Alžběta 20 let, ty se zmrhaly všecky, matka nebyla živa; vesec Chválčina (nyní Hronova) 3 hosp., 2 chal., 30 obyv. [10 d , 60 obyv.]; vesec Pupínova (nyní Zichova) 5 hosp.. 31 obyv. [5 d., 32 obyv,] ; ves Kvaštov (díl) 2 hosp., 18 obyv. [12 d., 104 obyv.]; ves Mozolov 6 hosp., 51 obyv. [7 d., 52 obyv.]; ves Ražkov (neznámá) 3 grunty a 17 obyv.; ves Petříkovice 3 hosp., 1 podr., 40 obyv. [9 d., 63 obyv.]. Město Borotín (díl) 32 d , 8 podr., 207 obyv. [141 d„ 1123 obyv.]. Chalupa pod Vytínem 6 obyvatelů.

Celé město Borotín stalo se majetkem Lobkovickým teprve po roce 1622, když přikoupila Polyxena z Lobkovic od fiska zabavenou část Borotína Smilu Ostromířskému a taktéž část zabavenou Přecbu Vojkovskému.

Jistebnici i s Borotínem, které panství bylo svěřenské, prodal roku 1829 kníže Ferdinand z Lobkovic, a zasadil za tuto oddělenou část celého svěřenství dříve allodialní statek Libceves u Bíliny.

Na panství chlumeckém dvory poplužní v roce 1617 byly: Vysoký Chlumec, Oustupenice, Zvěstovice, Klímětice, Sedlčany, Hodíkov, Dublovice, Počepice, Křepenice a Měšetice, a nejsou v naší knize jmenovány, ani čeládka sčítána.

Takový byl stav panství vysoko-chlumeckého za doby předbělohorské, patřícího pánu Zdeňkovi Vojtěchovi napotora prvnímu knížeti z Lobkovic. Nyní čítá se k Chlumci samému 26 dvorů s výměrou pozemkovou 2692.44 hektaru, lesů 3138.66 hektaru a rybníků 218.76 hektaru. Dvory jsou až na jeden pronajaty, a to: lidu v drobnějších kusech 3 a soukromným nájemcům 22 dvorů. Až do r. 1848 patřilo sem 83 vesnic poddaných a 4 města.