str. 274

Od Lednice na Podivín, Rakvice, Starvičky, Némčičky, Brumo-vice, Morkůvky, Krumvíř, Stavěšice, Strážovice, Sobúlky, Bukovany, Bohuslavice, Jestřabice, Stupavu, Starou Huť, Salaš, Jankovice, Košíky, Halenkovice, Žutavy, Napajedla, Komárov, Šarovy, částkov, Pašovice, Marsov, Polichno, Rudice, Samice, Bánov, Bystřici, Starý Hrozenkov s Kopanicemi. Ostatek až po Břeclavu jest bránice zemská ohraničením Slovácka moravského. K tomuto území přidružuje se mnohými znalci i Luhačovsko a slavičínsko-bojkovský kraj, jež my obojí k vůli úplnosti krojové také na konec připojíme.

V okrsku ohraničeném možno rozeznávati krojově ostře t. zv. Hanáky (slovácké) na západě aHorňáky při východní hranici od Doláků při Moravě, Zálesáků uh. - brodských, P o d h o-ráků kyjovských a Podlužáků břeclavských.

Krojové okrsky samy, jež řídí se z většiny bývalými farnostmi ze století minulého a sedmnáctého, jsou následující:

A. Kroje Hanáků slováckých.

1. Jižní s osadami slováckými: Podivínem, Bílovicemi, Žiž-kovem*), Nov. Poddvoroveni, Čejkovicemi, Kobylím, Vrbicí, Bořeticemi, Němčičkami, Starvičkami a Pavlovicemi (Hanácké Hor. Bojanovice nosí však týž kroj). 2. Severní. Kroj ten poněkud od předešlého odchylný, nosí se hlavně na Klobúcku i Ždánsku v hanáckých osadách. Slovácké osady jeho jsou: Brumovice, Morkůvky, Krumviř, Stavěšice, Strážovice. Srv. vyobrazení na str. 275.

B. Kroje moravsko-slovenské.

3. Břeclavský č. podlužácký v osadách: Lednici (poněmčilé), Lanštorfě, St. Břeclavi, Lanžhotě, Kosticích, Tvrdonicích, Týnci, Hruškách, Nové Vsi, Mikulčicích a Těšících, v Lužicích, Dol. Bojanovicích, Josefově, St. Poddvorovsku, Prušánkách a z části i v Žižkově. Bojanovice dříve více po Mutěnsku chodily, dnes již skorém úplně jižního kroje se přichytly. Týž kroj, jejž také chorvátským bychom nazvati mohli, mají dolnorakouské osady: Hlohovec, Chorv. Nová vej, Poštorná a druhdy mívaly jej i Ranšpurk, Cahnov, ano i Přílepy. Tři chorvátské osady u Mikulova: Nov. Prerava, Frlešdorf a G-utfjeld mají jej rovněž, ale starobylejší, původnější. 4. Mutěnsko-hovoranský v osadách Mutěnicích, na Čejči, v Hovoranech, Terezové, Karlině a Šardicích. 5. Dubňansko-milocký v osadách: Dubňanech, Ratiškovicícb, Vacenovicích, Mi-loticích, Svatobořicích a Mistříně. 6. K y j o v s k ý v osadách : So-bůlkách, Nečicích, Kostelci, Boršově, Bukovanech, Moravanech, Čelož-

*) Tato osada, založená v minulém století a osazená z okolních obcí, má dvojí kroj, někteří chodí po hanácku, jiní po břeclavskn.