str. 351

stroučků česneku, devět polovic z bobku, zetři to spolu dej nemocnému píti to všechno, ale ať o tom nemocný neví.

Anebo vezmi v e r b i n u, když je měsíc na schodě, vař ja ve víně nebo ve vodě, dávej nemocnému píti ráno a večer, a zvlášť když by ho měla napadnout. Protiv každé zimnici. Vezmi k o p y t n í k, usuš a potři anebo zelenej, potluč ho a vytlač z něho ten zoft a riej nemocnému se ho napíti; i napadneť ho stolice tak, že z žaloudka pohne mu a ztratíť zimnici.

Protiv zimnici té, jenž nemají stolice. Vezmi režnou mouku a med, udělej z toho tistko, pak vem dlouhý pepř, šefrán, muškátový květ, muškátovou kulku, prach zchvojky, všeho na rovný díl potluča, a dej ten prach do toho tistka; a pak nadělej kuliček tak velkých jako cukrovej hrách a usuš je dobře. Můžeš je chovati pět let a komu bude potřeba, dej mu do vařené kadlátky nebo švestky do prostřtda, ale z rána tři, na noc pět, druhý ráno sedm; jestliže jest tuze zatvrzený, dej mu víc, až ho otevřeš. Jestli jest mdlý, dej mu méně. Jinač: vezmi b a 1 š á n e k aneb polní kmín polejnek, vař to s pivem aneb ve vodě, dej nemocnému píti, kolikrát chceš.

Item jest také dobrý j i t r o c i 1, aby ho bud! čerstvý potloukl, anebo prachu z něho nadělal a dal devět zrn pepře a zájem-n é h o koření, mateřídouškyabobku. Dávej to nemocnému píti, obzvlášť, když na něj má přijít.

(Dokončení.)

Záklopy — křestními listy našich staveb lidových.