str. 350

kořenných. Item z vína, když jesb v něm vláčka, když se z rána pije. Čtvrtá když člověk, veliký horko, vodu hrubě pije. Proti takové vezmi bedrník, bukvici a benedikt bílý; to všechno spolu vař, aby se to vařilo skoro půl dne. Pak to procedit skrze šatu a dávat to pít ráao a večer. Studená zimnice čtvrtodenní ta se stává čtverou věcí: Nejprve kiyž často hlavu mvje, za druhý když bilné víuo pije i také pivo a to horkost dává. Protož srdce rozpaluje a z toho se studenost strhuje. Protiv tej nemoci vezmi kopr, petržel í s kořením, ať se to dobře vaří, zakryja to potom to proceď skrz šatu, dávej nemocnému píti. Pak namoč šatu v tom a obvaz nemocnému blavu. Pak vem červeného vrbí, mladý, vař ho dobře. Pak v tom, když povychladne, nemocný ať nohy paří tak dlouho, až to vychladne. Pak má na to choditi semo tam, až ustane. Potom se můž položiti a usnouti.

Protiv každodenní zimnici vem česneku polního a domácí křen, skrájej to na drobné kousky a uvař to dobře a dávej nemocnému píti třikrát za den. Jinač protiv zimnici: vezmi čekan ku s kořením, pokrájej na malé kousky, vař ju ve vodé a sceďa z ní ten ocet dej nemocnému píti. Anebo vezmi bedrníku Cardus benedict a bukvicu, vař to spolem hodné dlouho ve vodě, potom to proceď skrze šatu, dávej nemocnému píti večer a ráno. Přestane! Anebo vezmi kopra a petruželi zelený s kořenem, pokrájej to a přikryja vař to ve vodě, proceď skrze šatu a dávej nemocnému pít na lačný život. Pak namoč v tom šatu a obvaz nemocnému hlavu.

Proti třetidenní zimnici, nemocný, ten má jest C i c v a r (Cycz-war), zázvor anebo to oboje požívati v pití, aby to vymoklo. Item jest dobrý v š e d o b r, pokrájeja ho na malé kousky, a užívat ho přede všcckým jídlem. Nech toho užívá v pití. Však nechť pamatuje, aby o poledni nespal a červenýho vína nepil, aniž co pečitého jedl, až přestane.

Anebo vezmi z horského lupení semena a dobře zetři, dej to do vína a pij ráno a večer, tak dlouho toho užívej, až přestane. Anebo vezmi Cicvar, galgan bílej zázvor, potluč to na drobno, namoč to do vína, a když vymokne, dej nemocnému píti prv, než na něj bude přicházet. Taky jest platný kopr (y zeítybem ?) aby ho vzal, usušil a potřel na prach a dal jej vypíti nemocnému v teplém mlíku.

Protiv zimnici na čtvrtý den. Vezmi srdce zaječí, usuš ho v peci tak, až se potře na prach, dej ho do vína a pij ráno a večer. Anebo vezmi kořen čekankový, zeměžluč a červený benedikt, vař to v dobrém octě, když uvře, na polovic oceď, a pak vezmi zahradní kosatec, jenžto kvete modrým květem, usuš ho a zetři na prach, a tím prachem posýpej jídla, a to vaření pij ráno a večer. Přestaneť. Item vezmi devět zrn pepře, devět