str. 349

méně účinlivých, ale stačí uvedené, aby nám podaly názor našeho prostého českého lidu, který do jisté míry jest velice zdravý, z té jednoduché příčiny, že vzuikl ze styku s tou velikou knihou — přírody. Příčka v oddělení zvykoslovném ověšena byla na naší Národopisné výstavě českoslovanské ještě po obou stranách stolku řadou typických rostlin květeny naší, pečlivě usušených, z dobrého herbáře vyňatých, jež nesly názvy triviální, sevšednělé a tedy obecné a zároveň jména správná česká i latinská vědecká. Zásluha o uspořádání tohoto koutku na naší výstavě platila v první řadě p. F. L. Sáloví, učiteli v Poříčanech u českého Brodu, který dojista zavděčil se tak mnohým, jež bedlivě procházeli jednotlivými exposicemi, hledíce co možno nejvíce poučení dosíci o zvycích českého lidu.

Lékařství

pro zachování lidského zdraví, kteráž jsou vybraná z rozličných kněh lékařských.*)

Podává V. Tille.

Obsah: 1. Nejprv pro těhotné ženy, co jest jim dobré v ten čas, když již přichází čas porodu. Poněvadž mnohá bába neví sama, co takové ženě dělati má. 2. O zimnici nebo psině. 3. Proti pchání aneb řezání v životě. 4. Lékařství proti červené nemoci a běhavee. 5. Lékařství, koho šlak přejde. 6. Aby se kámen rozsypal v člověku. 7. Lékařství protiv šlaku. 8. Proti bolesti očí. 9. Protiv bělmu na očích. 10. Protiv bolení zubův lékařství.

Ukázky:

2 O zimnici nebo psině.

Zimnice odkud pochází a kolikerý jsou: Nejprv ta, kteráž jest každý den, stává se čtverou věcí: Nejprv od veliké zimy náhle. Protiv takové vem čekanku i s kořením, opucuj kořen a posekej na malé kousky a vař to v dobrým octě, dej nemocnému píti ráno a večer. Studená, ta bývá přes den, stává se čtverou věcí: Nejprve z ryb (nejspíše z plodu kaprovýho, i také z okouna), nedobře dovařených a ne-

*) Z rukopisu olom. c. k. knihovny, sign. IV. F. 13. Popis viz Věstník České Akademie IV. 9. seš. Před lékařstvím předchází opis (touž rukou) knihy o Sibyllách, tištěné roku 1579. Písař píše nedbale, je dle dialektu Moravan. Písmo je zvláštní, stojaté, snad asi kolem roku 1700.