Časové zprávy.

* líekrology. f Ž o g o t a Pauli (1814—1895) zasloužilý polský ethno graf, pilný sběratel písní polských a maloruských, zemřel ve Lvově dne 21 října 1895. O jeho činnosti viz IIbi-iiiihi. HcTopia Pyo. 9tii. III. 132, 136 až 138, 425; Wisla, 1888, III. 653 až 662 (s podobiznou'; Lud, 1895, č. 8., str. 193 —196; Kwartalnik historyczny, 1896, 1, str. 254 až 255.

* Prof. Dr. K. Weinhold,

daktor berlínského časopisu „Zeitschrift des Vereins für Volkskunde", slavil dne 14. ledna 5Oleté jubileum hodnosti doktorské. Spolek pro li-dovědu slezskou ve Vratislavi vydal na jeho počest slavnostní spis „Beiträge zur Volkskunde. Festschrift, Karl Weinhold zum 50jährigen Doktorjubiläum am 14. Januar 1896 dargebracht im Namen der Schles. Ges. für Volkskunde (Germanistische Abhandlungen, herausg. v. F. Vogt, XII.) Breslau, 1896," cena 8 marku. Dr. Weinhold dopřává ve svém časopise s příkladnou ochotou místa také článkům a referátům z lidovědy slovanské. Břipojujeme se ke gratulantům váženého dlouholetého pracovníka na poli studia lidovědného vůbec a studií o lidu slezském zvláště.

* IVové časopisy. Ve Lvově byl vydán I. svazek nové sbírky „?????? ???", kterou vydává Tovaristvo Ševčenkovo (cena 3 koruny) s několika články a na konec se zevrubným dotazníkem pro sběratele lidového podání „ukrajinsko-ruského". — Od 1. ledna 1896 vydává

J. U. Kern ve Vratislavi za redakce Dra. G. Buschana „Central-blatt für Anthropologie, Urgeschichte und verwandte Wissenschaften". Ročně 4 sešity, 8°, o 6 arších, za 12 marku. — Spo lečnost pro liďovědu v Bakousku vydává od 15. ledna 1896 věstník „A n-zeiger desVereines für öst Volkskund e", kterýž se rozesílá všem členům společnosti zdarma a seznamuje s vědeckým ruchem a ofíicial-ními zprávami téže společnosti.

* Musea. Jménem rady musejní vydal Dr. L. Niederle jakožto správce I. zprávu o horlivé ^činnosti Národopisného Musea Česko-slovanského, v Praze, 1896. Podává stručný přehled ruchu národopisného, líčí vznik musea a seznamuje s po-savadními jeho sbírkami. „Valná většina toho, co bylo důležito, v čas byla zachráněna. Z přehledu, který nyní podáme, aspoň z hrubá to vysvitne. Podávati nějaký úplný seznam sbírek v době, kdy leží tyto všechny ještě ve skladištích výstavních, je nemožno. Nutno se spokojiti s nastíněním hrubých rysů, a jen oddělení staveb lidových a krojů doplňujeme úplným se známem modelů a figurin, pokud jej bylo možno sestaviti." — V museu království českého přibyla ku posavadní České selské síni také síň moravsko-slovenská. — Ředitelem Musea.„für D eutsehe Vol ks trachten" v Berlíně byl zvolen Virchow, jeho náměstky Voss a Joest.