str. 384

pomoc se činí a přes to i všeliká vlhkost se odjímá." Z inventářů staro-pražských domácností dozvídáme se, že to bývaly někdy také kameny, na př. „dva. kameny hranatý k zhřívání luože" (Archiv král. hl. m. Prahy, čís. 1173, 1. 28 a, k r. 1585); jindy: „Vo-hřívadla dvě, jedno k lůži a druhý k jídlu" (tamtéž, 1. 135, k r. 1588); „vohřívadlo do lůze" (1. 183b, k roku 1590); „rendlík k hření postele" (1. 186b, k r. 1590); „vohřívadla měděná na rouchy (1. 213a); „vohřívadlo měděný dětinské" (1. 279a, k r. 1594;. V krámě bylo na prodej „železnejch vohřívadel za 6 zl., vohřívadel mosaz-nejuh za 17 zl." (kniha téhož archivu č. 1174, 1. 74, k r. 1599); v jiném krámě „vohřívadla prostá, železná, mosazná, vlaská, menší11 (tamtéž, ]. 339, k r. 1609). Podobně kněz Václav podle inventáře v archivu třeboňském (1609, II. 85, 1, n) měl „ohřívadlo" atd. Z dokladu uvedených se již vyrozumívá, že výklad Váš neshodoval se s pravdou.

* PraeMstorické nálezy v Předmostí ve stol. XVI. (Prof. J K.)

Již u Blahoslava je zapsána výslovná zpráva o archaelogických nálezech tamějších. Blahoslav totiž píše v Grammatice (vydali Hradil-Jireček 1857, str 174): „Rov, staroslovanské slovce; hrob, my říkáme. Odtud Přerov u Bečvy řeky, jakoby řekl: První hrob. Slavný hrob byl u města tu nad Předmostí íi Předmostí slulo Staré Město . . . Ještě veliké kosti obrův v vršku pod skalkou Předmostskou vykopávají, zuby tak veliké jako pěst, jako hlava člověčí etc.; žebra

jako břevence i rohy veliké též ná-lezávali." Podrobnosti o věci, která Vás zajímá, najdete v článku řed. K. J. Masky, „Nález diluvialního člověka v Předmostí", Český Lid IV., strana 161-164

* Žudr (V. N.). Otázka vaše, „co značí slovo žudr" v Hanáckém gruntě Národopisné výstavy, zodpověděna jest od V Houdka v Č. Lidu II., 386 až 387. Tam se dočtete výkladu zevrubného (jenž byl, pokud vím,) všude uznán za správný. V. Houdek uvádí tam dva doklady staročeské z XV. století, podle nichž nejstarší forma zněla „žoldr" (Söller, Sölder, solárium). V staročeských Gestech Romanorum (právě vydaných od J. V. Nováka ve Sbírce pramenův ku poznání literárního života v Cechách, na Moravě a v Slezsku, Skupina I. ř 2., č. 2., v Praze, 1895, nákladem České Akademie) zapsán další doklad. Rytíř v noci zavřel dvéře domové a „na želéř" (v druhém rukopise: „žoléř") domu vstúpiv, v nokně seděl jest."

* Dřevěné stavby v severních Čechách (J.„Š.). Vedle dila Pf»»-sk o v a (viz Ö. Lid V., 85.) mohl byste nahlédnouti, když chcete studovati stavby v německých krajích, do knih : Grüner O., Beiträge zur Erforschung volksthüml. Bauweise in Königreich Sachsen und in Nordböhmen, Leipzig, 1893; týž, Weitere Beiträge...mit ein-leit. Betrachtung über die Ursachen ihres Verschwinden s in unseren Dörfern, Leipzig, 1893. Srv. též Neubauer J., Der Eger-länder Bauernhof und seine Einrichtung, Ellbogen (Progr.) 1893.